INICIATIVA DANES IN ŽUPANJA ŠE VEDNO NA NASPROTNIH BREGOVIH

Petek, 19. februar 2021

Civilna iniciativa Danes bo v ponedeljek pristojno državno tožilstvo seznanila s svojimi ugotovitvami glede oskrbe s pitno vodo v Anhovem. Po lanskem onesnaženju pitne vode na črpališču Močila so namreč med drugim ugotovili, da je imelo črpališče le dovoljenje za črpanje tehnične vode, poteklo pa je konec lanskega leta.

Črpališče Močila tako po mnenju vodje civilne iniciative Mihe Stegla zdaj deluje na črno, saj je vodno dovoljenje za črpanje vode poteklo decembra 2020. Po mnenju iniciative je sporno tudi, da Občina Kanal ob Soči nima določenega nobenega zavarovanega vodozbirnega območja. Če bi ga vlada na predlog kanalske občine razglasila za črpališče Močila, Salonit Anhovo ne bi mogel dobiti okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov, je še povedal Stegel.

O teh ugotovitvah bodo v ponedeljek z dopisom seznanili državno tožilstvo v Novi Gorici, ki bo po svoji presoji nato lahko ukrepalo po uradni dolžnosti.

V civilni iniciativi so sicer prepričani, da bi bila za Anhovo in okoliške vasi boljša pitna voda iz zajetja Mrzlek. Vodovod je namreč pripeljan do mostu v Plavah nekaj kilometrov stran od Anhovega. Prečiščevanje vode iz reke Soče iz črpališča Močila pa je po njihovem mnenju na dolgi rok dražje ob uporabe neoporečne vode iz Mrzleka.

Na območju Anhovega so lani poleti zaradi okvare črpalke na glavnem črpališču za vodarno Močila, ki z vodo oskrbuje več kot 1100 ljudi, kar nekaj časa vodo črpali iz rezervnega črpališča, ki se nahaja pod izpusti tehnološke vode iz tovarne Salonit.

Na današnjo novinarsko konferenco so se odzvali na Občini Kanal ob Soči. Županja Tina Gerbec je zapisala: "Civilna iniciativa že več kot leto dni širi neresnice in laži s ciljem zaviranja dela in razvoja v Občini Kanal ob Soči. S širjenjem nepreverjenih informacij namerno seje dvom in strah med občane. Pri tem deluje v sinergiji z društvom Eko Anhovo in dolina Soče, ki je še februarja lani javno preko družbenih omrežij izražalo nezaupanje v vodni vir Mrzlek, danes pa zahtevajo priklop na ta sistem."

Gerbčeva je povedala, da ima vodarna Močila vsa potrebna dovoljenja, vodno dovoljenje za črpanje vode velja do leta 2043. Občina Kanal ob Soči ima izdelane strokovne podlage za določitev vodovarstvenih območij, ki se uporabljajo za oskrbo s pitno vodo. Več o tem pa v prihodnjih aktualnih temah na Primorskem valu.
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
04.03.2021
0°C / 15°C
petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 12°C