EVROPSKA DEDIŠČINA, UJETA V OBJEKTIV

Nedelja, 21. februar 2021

V okviru projekta mreženja nosilcev znaka evropske dediščine, ki se je s povezovanjem 19 partnerjev začel leta 2019 s ciljem povečanja prepoznavnosti spominskih območij, nosilcev tega znaka, sta že bili vzpostavljeni spletna in Facebook stran mreže nosilcev znaka evropske dediščine, objavljen pa je tudi mednarodni fotografski natečaj »Znak evropske dediščine -  Evropa se začne tukaj!«

Cilj fotografskega natečaja je promocija temeljnih evropskih vrednot, ki izhajajo iz načela svobode, demokracije, spoštovanja človekovih pravic, kulturne in jezikovne raznolikosti, strpnosti in solidarnosti in ki jih predstavlja 48 nosilcev znaka evropske dediščine. Z njim se ponašajo tudi tri spomeniška območja v Sloveniji, in sicer Partizanska bolnica Franja, s katero upravlja Cerkljanski muzej kot enota Mestnega muzeja Idrija, Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci, ki jo v projektu zastopa Tolminski muzej, ter Prešernova Zdravljica, za katero je sedež spomeniškega območja Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani.


Na fotografskem natečaju, ki ga organizira projektni konzorcij EHL@N in bo trajal do 14. marca, lahko sodelujejo amaterski in profesionalni fotografi iz vseh držav. Tema natečaja se osredotoča na lokacije znaka evropske dediščine, na dogodke in različne dejavnosti, ki tam potekajo ter promovirajo evropsko dediščino. Fotografije pa mora spremljati osebna zgodba, povezana z lokacijo znaka evropske dediščine, in vrednote, ki jih ta predstavlja.

Med prispelimi fotografijami, razdeljenimi v dve starostni skupini avtorjev, bo žirija opravila ožji izbor po 20 fotografij v vsaki starostni kategoriji, ki bodo predstavljene javnosti. Z javnim glasovanjem na spletni strani projekta pa bo nato javnost izbrala zmagovalce v obeh starostnih kategorijah, ki bodo prejeli denarno nagrado v vrednosti 500 evrov.

Rezultati glasovanja bodo objavljeni 9. maja 2021 na spletni strani in družabnih omrežjih organizatorja tekmovanja ter na spletnih straneh evropskih ustanov, ki bodo sodelovale v strokovni žiriji.

 

Metka Rupnik (po sporočilu za javnost)

 

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
04.03.2021
0°C / 15°C
petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 12°C