V BOVCU BODO POSTAVILI STALNO RAZSTAVO O JAMARSTVU NA SLOVENSKEM

Sreda, 24. februar 2021

Lani poleti je Nova KBM zaprla svojo poslovalnico v Bovcu, Občina Bovec pa je nato decembra kupila nekdanje prostore banke in tako postala lastnica strateško izjemno pomembnega objekta v centru Bovca. Vanj nameravajo v naslednjih mesecih preseliti turističnoinformacijski center ter upravo Javnega zavoda za turizem Dolina Soče. V Stergulčevi hiši, ki bo z omenjeno selitvijo ostala prazna, pa bodo postavili stalno razstavo jamarstva na Slovenskem.

Odločitev o postavitvi stalne razstave jamarstva na Slovenskem je bila dorečena na sestanku pred tednom dni, ki so se ga udeležili predstavniki Občine Bovec, Javnega zavoda za turizem Dolina Soče in Jamarske zveze Slovenije. Kot pove župan Valter Mlekuž, so o tem načrtu razmišljali že nekaj časa.

Izjava Valter Mlekuž

Razstava jamarstva na Slovenskem bo edinstven doprinos tako v smislu spoznavanja podzemnega sveta na Slovenskem kot tudi prepoznavnosti bogate zgodovine jamarstva in aktualnih aktivnosti slovenskih jamarjev. V sklopu ogleda razstave bo na ogled tudi edinstvena atrakcija, ki je po besedah predsednika Jamarske zveze Slovenije Igorja Benka trenutno v takšni obliki ni še nikjer na svetu - obiskovalcem bo s pomočjo očal za virtualno resničnost na voljo tridimenzionalni virtualni spust v eno izmed najlepših jam Kaninskega pogorja.

Kot še doda župan občine Bovec Valter Mlekuž, ki si želi čimprejšnje realizacije, bo omenjena razstava potem, ko bo dokončan še Muzej ribištva na Koritnici, skupaj z že aktualnimi razstavami v trdnjavi Kluže, muzejem na prostem Ravelnik ter drugimi zgodovinskimi točkami na Bovškem predstavljala tudi z izobraževalnega vidika veliko dodano vrednost za vso Slovenijo in širše.

Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
10.04.2021
5°C / 15°C
nedelja
11.04.2021
10°C / 13°C
ponedeljek
12.04.2021
11°C / 14°C