DOMAČE IN UMETNOSTNE OBRTI - DEDIŠČINA IN SODOBNOST

Četrtek, 25. februar 2021

S včerajšnjo spletno novinarsko konferenco se na Ajdovskem zaključuje še zadnja aktivnost v še enem uspešnem projektu, ki je bil oblikovan in pilotno izveden s pomočjo sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – ukrep LEADER. Gre za projekt sodelovanja Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, ki je nastal v sodelovanju štirih lokalnih akcijskih skupin in sicer LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS loškega pogorja, LAS Vipavska dolina in LAS s CILjem. V partnerstvu projekta sodelovanja so tako štiri slovenske lokalne akcijske skupine nagovarjale k štirim starim obrtem, ki se nehote pozabljajo, gre za mlinarstvo in pekarstvo, čipkarstvo in z rudarstvom povezane obrti, brivstvo in čevljarstvo. Projekt se je pričel z izvajanjem 1. aprila 2019 in se zaključuje konec tega meseca. V LAS Vipavska dolina sta vključeni Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina in Občina Ajdovščina.


Več o namenu, zakaj se je LAS Vipavska dolina odločila sodelovati pri projektu, Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve na občini Ajdovščina.


Izjava Janez Furlan o namenu sodelovanja pri projektu


LAS Vipavska dolina je tako v projektu nagovarjala k obrti mlinarstva in pekarstva, ki sta na Ajdovskem dobro poznani. Pridelava žita in s tem povezano mlinarstvo in pekarstvo so bile tradicionalno prepoznane kmetijsko-gospodarske panoge Vipavske doline. Industrijski razvoj predelave žit, ki se je v Ajdovščini pričel že konec 19. stoletja, je vplival tudi na postopno opuščanje obrtniških dejavnosti mlinarstva in pekarstva. Da pa se tradicija ne bi pozabila je LAS Vipavska dolina pri projektu izvedla najprej temeljne aktivnosti, katere so nato nadgradili. Več o tem katere temeljne aktivnosti so bile izvedene s pri projektu. 


Izjava Ivan Furlan o osnovnih aktivnostih


Kot dva tradicionalna kulinarična produkta sta bila izpostavljena dva mala pekovska izdelka, ki sta bila kasneje obujena in razvita, to sta ajdovska žemlja in sladki kifli. Ajdovska žemlja je žemlja manjše velikosti izdelana iz dveh majhnih, ročno zavitih štručk, spojenih v žemljo, iz prvovrstne bele moke. Sladki kifli pa so izdelani iz ročno oblikovanih malih štručk, le da so peki v tem primeru v celoto spojili 8 do 10 štručk. Po peki so še topli kifli posuti s kristalnim sladkorjem, ki doda značilen izgled in nekoliko poveča sladkost.

Foto: Sladki kifli


Poleg že naštetih aktivnosti pa je v sklopu projekta nastal tudi promocijski film, ki prikazuje tradicijo mlinarstva in pekarstva ter slikovitost in naravne lepote Vipavske doline. Zgodba filma govori o prenosu dediščine in tradicije iz starejše na mlajšo generacijo. 


LAS Vipavska dolina je med projektom prisluhnil tudi pobudam iz okolja po vnovični obuditvi obrtniške pekarske dejavnosti in njeni umestitvi v staro mestno jedro Ajdovščine, v Rustjevo hišo, kjer je v preteklosti že delovala pekarna.  Janez Furlan.


Izjava Janez Furlan o centru doživetji
Nekdaj pekarna, kmalu center doživetji


Celotna vrednost projekta LAS Vipavska dolina znaša 127.184,00 evrov, pri čemer je sofinanciranje EKSRP/LEADER v višini sto tisoč evrov.


Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
10.04.2021
5°C / 15°C
nedelja
11.04.2021
10°C / 13°C
ponedeljek
12.04.2021
11°C / 14°C