ZAOSTRUJEJO SE POGOJI PREHAJANJA MEJE

Sobota, 06. marec 2021

Od ponedeljka naprej bo prehajanje državne meje ponovno potekalo pod drugačnimi pogoji. Med drugim bodo ponovno vzpostavljene kontrolne točke na cestnih povezavah na notranjih mejah, ki se bodo delile na več kategorij. 

Pri tipu A gre za mejne prehode, ki bodo odprti 24 ur na dan za vse. Na meji z Italijo bodo to Vrtojba, Fernetiči in Škofije. Pri tipu B bodo mejni prehodi odprti le del dneva, bo pa policija redno osveževala sezname in ure na svoji spletni strani. Ti prehodi so pretežno namenjeni lokalnemu prehajanju meja. Mejna prehoda tega tipa sta v Posočju Predel in Robič. Mejna točka Predel bo tako odprta vsak dan med 6. in 9. uro ter med 15. in 18. uro, razen ob nedeljah in prazniki, Robič pa vsak dan med 5. in 23. uro, ob nedeljah in praznikih bo prehod zaprt. Kontrolne točke kategorije B na meji z Italijo so sicer še Krvavi potok (med 5. in 23. uro), Neblo (med 7. in 9. uro ter med 16. in 19. uro), Nova Gorica (med 6. in 21. uro) in Rateče (med 6. in 21. uro). Pri tipu C pa gre predvsem za mejne prehode, ki jih uporabljajo večinoma dvolastniki. Ti mejni prehodi ostajajo odprti in brez stalnega nadzora, bodo pa kontrolo izvajali naključno. Prehajanje teh mejnih prehodov je namreč glede na posodobljen odlok dovoljeno le tistim, ki živijo v obmejnih občinah. Podrobnejše informacije so na voljo tudi na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije.

Večja novost je še obvezno testiranje vseh izjem, ki so sedaj lahko dnevno prehajale mejo. V okviru ukrepa, ki bo stopil v veljavo 15. marca, morajo namreč predložiti negativni test, ki ni starejši od sedem dni. To bo po novem veljalo za čezmejne delovne dnevne ali tedenske migrante, tiste, ki občasno prehajajo mejo zaradi oskrbe oseb, dvolastnike, najemnike ter tiste, ki so vključeni v izobraževanje.

 

Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
11.04.2021
5°C / 15°C
ponedeljek
12.04.2021
10°C / 13°C
torek
13.04.2021
11°C / 14°C