ZA PREPOZNAVNOST IDRIJSKIH ŽLIKROFOV TUDI IZVEN NJIHOVEGA "ROJSTNEGA KRAJA"

Sobota, 06. marec 2021

V luči poslanstva naziva Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, katerega cilj je razvoj in promocija nacionalne kulinarike, gastronomske ponudbe v turizmu in podpora samooskrbi, živilom in jedem z zaščitenim poreklom, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija s sodelujočimi deležniki izvaja eno prvih promocijskih aktivnosti. V marcu namreč na več kot 25 lokacijah na območju LAS s CILjem, od Idrijskega, Cerkljanskega, Logaškega do Posočja, Žirovskega, Kranja, Radovljice in Ljubljane v okviru projekta »Dobimo se na tržnici 4« izvaja obsežno promocijsko akcijo z naslovom Mesec idrijskih žlikrofov. 

Ta kulinarična specialiteta, ki je na nacionalnemin evropskem nivoju zaščitena jed z znakom zajamčena tradicionalna posebnost, je del gastronomske piramide Slovenije in ena najbolj reprezentativnih jedi Idrijsko-Cerkljanske gastronomske regije. V kulinariki so cenjeni kot priloga ali tudi kot samostojna jed z različnimi omakami. Polona Kavčič, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija.

Izjava Polona Kavčič

Ob nakupu idrijskih žlikrofov kupci brezplačno prejmejo tudi knjižico Idrijski žlikrofi Vodnik za gurmane, v kateri so za ljubitelje dobre slovenske kuhinje jedilnik z enajstimi recepti pripravili lokalni kuharski mojstri in mojstrice. S knjižico, katere izid je omogočila Občina Idrija, ohranjajo izvirnost zaščitene jedi, s predstavljenimi načini serviranja pa prestopajo meje tradicionalnega in povečujejo prepoznavnost idrijskih žlikrofov. 


Metka Rupnik

Foto: arhiv ICRA

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
10.04.2021
5°C / 15°C
nedelja
11.04.2021
10°C / 13°C
ponedeljek
12.04.2021
11°C / 14°C