MLADI PARLAMENTARCI Z IDRIJSKEGA IN CERKLJANSKEGA O "ŽULJIH" IN O POKLICIH PRIHODNOSTI

Petek, 26. marec 2021

V sredo je potekal že 31. Otroški parlament občin Idrija in Cerkno, tokrat virtualen, na katerem se je srečalo po pet učencev - predstavnikov idrijske, spodnjeidrijske, črnovrške in cerkljanske osnovne šole, s pozdravnimi nagovori in odgovori na vprašanja mladih parlamentarcev pa so sodelovali tudi predsednica Zveze prijateljev mladine Idrija Zdenka Šturm ter župana Občin Idrija in Cerkno, Tomaž Vencelj in Gašper Uršič. Na letošnjem medobčinskem otroškem parlamentu so mladi parlamentarci nadaljevali lanskoletno razpravo na temo Moja poklicna prihodnost.

V uvodnem delu zasedanja medobčinskega otroškega parlamenta, ki ga je vodila Ana Hladnik, so mladi parlamentarci župana občine, kjer živijo, opozorili na »žulje« oziroma problematiko, ki jo opažajo v svojem kraju.

Učenci OŠ Cerkno so ponovno izpostavili neugledno avtobusno postajo pred šolo, ki zaradi majhnosti tudi ne omogoča učencem vzdrževanja zadostne medosebne razdalje, izpostavili so, da nimajo igrišča za nogomet, obstoječe igrišče za mali nogomet pa je v slabem stanju.

Učenci OŠ Črni Vrh so opozorili na preozko, luknjasto, nepregledno in nevarno šolsko pot.

Predstavniki učencev idrijske osnovne šole so veseli, da bodo dobili novo šolsko knjižnico, izpostavili pa so prometno varnost v okolici šole, zlasti v jutranji prometni konici, pomanjkanje parkirnih mest pri šoli, nepreglednost prehodov za pešce, potrebo po obnovi igrišča v Godoviču in nevarno tamkajšnjo šolsko pot ter pohvalili obnovo avtobusnih postaj in izgradnjo pešpoti do Godoviča.

Predstavniki OŠ Spodnja Idrija si še vedno želijo ureditve trim steze na Melinah, razsvetljave igrišča pred šolo, veselijo pa se novega vrtca, jedilnice in učilnice za gospodinjstvo.

Potem ko sta župana odgovorila na njihova vprašanja, so v razpravi mladi parlamentarci spregovorili o poklicni prihodnosti. Pogovarjali so se o vplivu epidemije na izbiro poklica, tehnologiji in poklicih prihodnosti, begu možganov ter pomenu formalne izobrazbe. Med epidemijo so imeli priložnost v praksi videt odziv posameznih poklicev na izredne razmere, kar jim bo v pomoč pri poklicni izbiri. Prihodnost vidijo v poklicih, ki se jih lahko opravlja na daljavo ali v manjšem krogu ljudi in na področjih informacijske tehnologije, robotike, umetne inteligence, socialnih omrežij, zdravstva, svetovanja, kmetijstva in predelave hrane. Menijo, da je tujina za mlade zanimiva zaradi načina dela in bolj razvitih določenih poklicev, več je možnosti za uspeh, večja pa je tudi konkurenca, menijo, da je v tujini talent bolj cenjen, v domačem kraju pa bi jih zadržala bolj zanimiva in boljše plačana delovna mesta, bližina domačih in prijateljev ter poznavanje kulture in jezika. Menijo, da formalna izobrazba za doseg želenega poklica ni vedno najpomembnejša, pomembnejši so talenti, ki jih razvijamo med šolanjem, in pridobljene izkušnje, zato marsikdo opravlja poklic, za katerega se ni izobraževal. 


Foto: Maks Rupnik (osebni arhiv)


Na  medobčinskem otroškem parlamentu so mladi izvolili svoje predstavnike za regijski in nacionalni parlament. Na regijskem otroškem parlamentu bodo učence iz šol na Idrijskem in Cerkljanskem zastopali: Maruša Velikajne OŠ Idrija, Bor Makuc OŠ Cerkno, Veronika Vončina in Iskra Eržen OŠ Sp. Idrija ter Eva Prebil in Maks Rupnik iz OŠ Črni Vrh. Slednji jih bo predstavljal tudi na zasedanju nacionalnega parlamenta, ki pa letos ne bo potekal v državnem zboru, ampak, tako kot tudi regijski, le virtualno.


Metka Rupnik
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C