KAKO S SANACIJAMI PO NEURJU

Sreda, 29. julij 2009

Občina Idrija je po zadnjem neurju, ki je pustošilo na Idrijskem, pozvala občane, da prijavijo škodo, ki jo je huda ura pustila na objektih, prometnicah in drugih površinah ter lastnini. Zanimalo nas je, kako dolg je spisek škod in kakšni ter kako dolgi bodo nadaljnji postopki za njihovo sanacijo.

Na Občini Idrija so prejeli okoli 50 prijav škod po zadnjem neurju, in sicer predvsem s področja

povodja Kanomljice, z območja Ledinske planote, Spodnje Idrije in v pasu od Idrije proti ÄŒekovniku. Največ je na spisku prijav škode na občinskih in lokalnih cestah, javnih in dovoznih poteh do stanovanjskih objektov na omenjenih območjih. Veliko škode na prometnicah in objektih je nastalo zaradi zamašenih propustov ter zasutih grap, v katere so narasle vode nanesle večje količine materiala. Sprožilo se je tudi nekaj manjših plazov in eden večji, ki je resno ogrozil stanovanjsko hišo v Gorenji Kanomlji. V Idriji in Sp.Idriji je voda poplavila kleti nekaterih hiš, javnih in gospodarskih objektov, vendar primerov, v katerih so posredovali gasilci s črpanjem vode, na tem spisku škod ni in jih bodo gasilci podali v svojih poročilih.

V dneh po neurju je občina poskrbela zlasti za odpiranje neprevoznih poti do posameznih hiš, interventno reševanje posledic plazov, vključno z intervencijskim odstranjevanjem plazovnega materiala pri hiši v Gorenji Kanomlji, ki je bila delno zasuta s splazelim materialom. Pristojne občinske službe so si tudi ogledale posamezne primere na terenu. Intervencijske sanacije se sedaj zaključujejo. V avgustu bodo pristojne občinske službe ponovno pregledale nekatere poškodovane objekte in ugotavljale, na katerih od teh bo v prihodnje potrebno izvesti trajno sanacijo zaradi stabiliziranja terena, da v bodoče ne bi prihajalo do novih poškodb na objektih. Končno odločanje o uporabi občinskih sredstev za sanacije pa bo imel občinski svet. Jože Močnik, vodja službe za gospodarske javne službe na Občini Idrija.

-------------------

izjava Jože Močnik

-------------------

O problematiki plazu, na katerem so bila takoj po neurju sicer izvedena intervencijska sanacijska dela, vendar še vedno ogroža stanovanjsko hišo v Gorenji Kanomlji, pa pripravljamo poseben prispevek.

Metka Rupnik 

izjava Jože Močnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
25.06.2018
15°C / 24°C
torek
26.06.2018
12°C / 28°C
sreda
27.06.2018
12°C / 27°C