STAREJŠI SE NE BOJIJO EPIDEMIJE, KER NAM ZAUPAJO

Četrtek, 08. april 2021

Vsaj leto dni smo si o domovih starejših ustvarjali sliko le skozi epidemijo, ki je te ustanove najbolj prizadela. Vse prevečkrat pa pozabljamo, da so za okni domov ljudje, ki so v tretjem življenjskem obdobju prav tako dejavni in živahni kot mnogi izven ustanov. Na Primorskem valu to življenje čutimo, zato si želimo z mladostniki v poznih letih tudi zbližati. Logično je, da je v času epidemije posebno zaščito potrebno nameniti prav starostnikom. Redno razkuževanje, nošenje mask in primerna razdalja so epidemiološke osnove, ki so jih, kot je povedala delovna terapevtka,  Mojca Tuljak, dobro osvojili tudi stanovalci Doma Starejših Logatec. »Starejši se ne bojijo epidemije, ker nam zaupajo.« je povedala Tuljakova in dodala, da je epidemiološka slika doma stabilna.Mojca Tuljak 1Zdravje varovancev zaposleni ohranjajo tudi tako, da skrbijo za njihovo psihično in fizično kondicijo. Na rednem programu so telovadba, vaje za spomin in fizioterapije ter veliko časa preživetega na svežem zraku. Da vsakodnevni rituali niso enolični, pa stanovalcem vsake toliko pripravijo manjše popestritve. 


Mojca Tuljak 2V času poostritev so nekoliko omejili druženja. Dom je razdeljen v štiri enote in med sabo se lahko družijo stanovalci, ki živijo v skupni enoti. Omejili pa niso obiskov. Ti so ob upoštevanju epidemioloških mer še vedno dovoljeni in kot pravi Tuljakova, je to tisto, kar je za starejše ključnega pomena. 


Mojca Tuljak 3 


O živahnem življenju v logaškem domu pa pripovedujejo tudi fotografije, ki so nam jih poslali stanovalci in zaposleni v domu. V kratkem bomo napisali še kakšno podobno zgodbo.
Ksenija Mlinar


Foto: Dom starejših Logatec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
10.04.2021
5°C / 15°C
nedelja
11.04.2021
10°C / 13°C
ponedeljek
12.04.2021
11°C / 14°C