ZMANJŠUJ! TUDI S KOMPOSTNIKOM

Četrtek, 15. april 2021

Mladinski center Idrija se redno vključuje v iniciative in aktivnosti za zmanjšanje najrazličnejših odpadkov, ki obremenjujejo okolje. Pri svojem delovanju si prizadevajo slediti načelom trajnosti, ki jih uresničujejo tudi v evropskem projektu z naslovom Zmanjšaj! V okviru projekta so doslej izvedli že vrsto aktivnosti, najnovejša pa je postavitev lastnega kompostnika za biološke odpadke.

V projektu Zmanjšaj!, ki je sofinanciran tudi z evropskimi sredstvi, se soočajo prav z vprašanjem zmanjševanja vseh vrst odpadkov pri lastnih dejavnostih ter ozaveščanja in spodbujanja javnosti k odgovorni skrbi za okolje. V okviru projekta so pred kratkim vzpostavili tudi kompostnik, s katerim rešujejo vprašanje zelenega odreza pri čiščenju okolice objekta nekdanjega dijaškega doma, kjer domujejo, in organskih odpadkov, ki nastajajo pri njihovih dejavnostih. Maja Likar, MC Idrija.


Izjava Maja Likar


Tako kot večina njihove zunanje in notranje opreme so tudi kompostnik izdelali iz odpadnega lesenega materiala. S kompostnikom pa ne rešujejo le vprašanja odlaganja bioloških odpadkov, ampak delujejo tudi v smeri samooskrbe in ponovne uporabe organskih odpadkov. Okolico mladinskega centra redno čistijo, pri čemer se nabere polno odpadlega listja in suhih vej, prav tako pa obiskovalci oziroma obiskovalke, od zaposlenih, prostovoljcev, otrok, mladine do turistov, pridelajo organske odpadke, ki jih zbirajo v namenskem zabojniku v kuhinji hostla. Vse te organske snovi predstavlja odlično hranilo za vrtne grede, ki krasijo njihovo teraso in v toplejših mesecih nudijo obiskovalcem zelišča ter tudi nekaj drugih vrtnin za lastno rabo v kuhinji.

Mladinski center vabi vse, ki že imajo kompostnik, da svoje izkušnje delijo z njimi.

V projektu Zmanjšaj poleg MC Idrija, LAS s CILjem in podjetja Komunala Idrija kot partner sodeluje tudi Primorski val.


Metka Rupnik

Foto: MC Idrija


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C