NA KOBALOVIH PLANINAH PREIZKUŠAJO IZBOLJŠANO MOBILNO ŽIČNICO; JUTRI DAN ODPRTIH VRAT NA TERENU

Četrtek, 27. maj 2021

Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna kot vodilni partner pilotnega projekta »Pilotiramo spravilo lesa z izboljšano mobilno gozdarsko žičnico in inoviramo nov način izdelave lesenih objektov iz manj vrednega lesa« na območju Kobalovih planin v Idriji te dni preizkuša izpopolnjeno mobilno gozdarsko žičnico, primerno za spravilo lesa z zahtevnih hribovskih območij. Na jutrišnjem dnevu odprtih vrat ob 10. uri bodo na parceli kmetije Podobnik na vrhu Kobalovih planin tehnologijo predstavili zainteresirani javnosti na terenu.

Namen projekta, ki ga vodi Srednja gozdarska in lesarska šola v Postojni,je izboljšanje gospodarjenja z gozdovi v času podnebnih sprememb s poudarkom na žičnem spravilu s postavitvijo mobilnih gozdarskih žičnic na težje dostopnem terenu.


Eden od partnerjev projekta je tudi Turistična kmetija Podobnik z obrobja Idrije in na eniod gozdnih parcel te kmetije na vrhu Kobalovih planin ta mesec v okviru omenjenega projekta pilotno preizkušajo to izboljšano mobilno gozdarsko žičnico, ki je v celoti plod slovenskega znanja in cenovno primerna tudi za kmetije in manjše podjetnike. Eden od ciljev projekta pa je tudi inovativen način uporabe manj kakovostnega lesa za gradnjo malih lesenih objektov, ki hkrati omogoča manj kvalitetnemu lesu dodati višjo vrednost. Tamara Urbančič, vodja projektov.

izjava Tamara Urbančič 1

In zakaj je Srednja gozdarska in lesarska šola v Postojni za preizkušnjo naprave izbrala prav kmetijo Podobnik in Kobalove planine.

izjava Tamara Urbančič 2

Z delovanjem izboljšane mobilne gozdne žičnice so zadovoljni, uporaba je preprosta, zato vabijo vse, ki jih tovrstna tehnologija zanima, da si na jutrišnjem dnevu odprtih vrat, ki se bo na parceli kmetije Podobnik na vrhu Kobalovih planin pričel ob 10.uri, ogledajo spravilo lesa s to napravo.

Septembra bodo izpopolnjeno mobilno gozdarsko žičnico preizkušali tudi na parceli projektnega partnerja kmetije Černigoj na Nanosu.


Metka Rupnik

Foto: Tamara Urbančič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
29.01.2023
-1°C / 8°C
ponedeljek
30.01.2023
-4°C / 8°C
torek
31.01.2023
-5°C / 11°C