EDINI KANDIDAT ZA DIREKTORJA ŠEMPETRSKE BOLNIŠNICE ODSTOPIL OD KANDIDATURE

Četrtek, 27. maj 2021

Ponedeljkova seja sveta šempetrske bolnišnice je zaradi nesklepčnosti odpadla, dve uri pred njenim začetkom pa je od kandidature odstopil edini prijavljeni kandidat za novega direktorja bolnišnice Ernest Gortan. Na seji bi morali odločati ravno o njegovem imenovanju.

"Odstop od kandidature ni bil razlog za odpoved ponedeljkove seje, pač pa je bila to nesklepčnost, saj je bilo prisotnih premalo članov sveta zavoda, ki bi lahko glasovali v živo. Bo pa seja prihodnji četrtek," je danes povedala predsednica sveta zavoda Metka Jelinčič Maraž, ki je v svetu zavoda predstavnica ustanovitelja.

Gortan je od kandidature odstopil, ker "sem dobil informacijo, da nimam podpore za mandat. Preden sem se odločil za kandidaturo, je bila namreč ta podpora izražena," je danes pojasnil v pisnem odgovoru na novinarsko vprašanje.

Neuradno je slišati, da naj bi na tako odločitev vplival pritisk zdravniškega sindikata Fides, ki naj bi poskušal vplivati na člane sveta zavoda bolnišnice, da bi glasovali proti Gortanovemu imenovanju.

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v današnji izjavi medijem povedala, da so z Gortanom zelo dobro sodelovali, imel je tudi podporo zaposlenih. "Nad umikom Gortanove kandidature sem bila zelo presenečena. Smo tik pred zaključkom priprave finančnega načrta bolnišnice za letošnje leto, čakam še sprejetje splošnega dogovora. Gortan si je zastavil za nalogo, da se v letošnji finančni načrt umestijo novimi strateški stebri, v nadaljevanju pa bi pripravili še strateško-razvojni program bolnišnice za obdobje 2021 do 2025, kar bi bilo nadaljevanje letošnjega finančnega načrta. Poslovanje bolnišnice pa je v tem trenutku izjemno dobro, tako dobro ni bilo že desetletja," je dejala.

Gortan je še pojasnil, da je v interesu bolnišnice, da se čim prej imenuje nov direktor, "ki bo znal izkoristiti potenciale, ki jih bolnišnica nedvomno ima". Če sam nima podpore sveta zavoda, bi bil težko imenovan za direktorja s polnim mandatom, zato se je odločil za odstop od kandidature.

Kot novega v. d. direktorja se omenja zdravnika Silvana Saksido, ki je šempetrsko bolnišnico že vodil in je eden vidnejših funkcionarjev sindikata Fides. Neuradno naj bi bila to želja ministra za zdravje Janeza Poklukarja, vendar potrditve s strani ministrstva STA ni dobila. Prav tako teh informacij ni potrdil Saksida.

Gortan je šempetrsko bolnišnico vodil od 17. junija lani, ko je na tem mestu nasledil prejšnjega v. d. direktorja Radivoja Nardina. Nekdanjega prvega moža Intereurope je za v. d. direktorja bolnišnice imenoval svet zavoda, ko se je Nardin odločil za odhod, saj je ocenil, da nima več zaupanja sveta zavoda. 


STA


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
22.10.2021
12°C / 17°C
sobota
23.10.2021
14°C / 17°C
nedelja
24.10.2021
9°C / 18°C