V IDRIJI POSTAVLJENA SKULPTURA, SPOMENIK KLEKLJARICAM IN IDRIJSKI ČIPKI

Četrtek, 24. junij 2021

V Idriji med klekljaricami in inštitucijami, ki se ukvarjajo s klekljanjem idrijske čipke, že dolgo tli ideja, da bi nekje v mestnem jedru Idrije postavili skulpturo, spomenik idrijski čipki in klekljaricam. Z včerajšnjim dnem se je ideja tudi uresničila.

Od včeraj pred Čipkarsko šolo Idrija stoji skulptura, poimenovana Igrivost, spomenik klekljaricam in idrijski čipki. Dokončana je bila že junija 2019 in je nastajala v okviru projekta Umetnitke, v katerem so učenke in učiteljice Čipkarske šole Idrija sodelovale z lokalnimi likovnimi ustvarjalci. Skulptura ponazarja številne generacije klekljaric, ki se izobražujejo v idrijski čipkarski šoli ter idrijsko čipko, ki jih povezuje skozi stoletja. Koordinatorica projekta Meta Gregorač, Čipkarska šola Idrija.


Izjava Meta Gregorač


Skulpturo so soustvarjali učenke spodnjeidrijskega oddelka Čipkarske šole Idrija Ana Jurjavčič, Neža Jurjavčič, Julija Černilogar, Lucija Kržišnik, Zala Lapajne in Ajda Štucin, učiteljici Dragica Česnik in Meta Gregorač ter likovni ustvarjalec Danilo Jereb, nastala pa je ob podpori podjetij Kolektor orodjarna, OCG, Selak Kovinarstvo, Simy-Teh Kovinski izdelki in Gravi Mihael Mlakar.

Čipkarska šola Idrija sedaj vabi vse, ki radi fotografirate, da fotografijo skulpture priložite v komentar na FB profilu šole ali po elektronski info@cipkarskasola.si. Eno izmed fotografij bo Čipkarska šola Idrija nagradila s čipkasto nagrado.  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.12.2021
2°C / 5°C
petek
10.12.2021
-2°C / 8°C
sobota
11.12.2021
3°C / 10°C