Vanja Hvala
Voditeljica programa
Katja Brišar
Tehnična urednica programa
Od jutri pa do nedelje, 18. julija, se bo na Cerkljanskem odvijal drugi »Pajtička fest«, prireditev, posvečena njihovim tradicionalnim zvitim slanim »pajtičkam«, ki sodijo v izbor sedmih za idrijsko-cerkljansko gastronomsko regijo reprezentativnih jedi in sestavljajo piramido slovenske gastronomije. Cilj festivala je najširši javnosti predstaviti ta del kulinarične dediščine Cerkljanske in cerkljanske pajtičke postopoma uvajati tudi v vsakodnevno gostinsko-turistično ponudbo. Nadejajo se, da bo letošnji festival, ki ga ob podpori Občine Cerkno organizira Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija v sodelovanju s ponudniki, še presegel pozitiven odziv javnosti na lanskoletno prvo izvedbo dogodka. Polona Kavčič ICRA.
Ob določenih dnevih v okviru trajanja festivala bodo obiskovalci pri enajstih ponudnikih na območju Cerkljanske lahko okušali tradicionalne slane čebulne pajtičke ali pa nekoliko drugačne, po inspiraciji kuhinje sodelujočih ponudnikov: od nadeva iz skute in rozin, zelišč, orehov do tistih s slanino, jabolčnim, sirnim ali suhomesnatim nadevom. V okviru festivala se bosta odvijali tudi tržnica domačih izdelkov ter brezplačna delavnica izdelave slanih pajtičk po tradicionalnem receptu. Glede na izjemen odziv, ki ga je festival požel lani, ko je potekal prvič, organizatorji pričakujejo, da bodo pajtičke šle za med tudi letos.
Sicer pa se cerkljanski organizatorji že pripravljajo na še en dogodek, in sicer Larfa art, festival lesa in rokodestva, ki bo v Cerknem potekal ob prazniku sv. Ane, 24. julija.
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!