KAM JE IZGINILA GRAJSKA URA?

Sreda, 14. julij 2021

Prebivalci Idrije se te dni sprašujejo, kam je izginila grajska ura oziroma urna številčnica s stolpa idrijskega gradu, ki mestu in njenim prebivalcem meri čas že skoraj 130 let. Kot so nam povedali v Mestnem muzeju Idrija, ki domuje v gradu, upravlja z grajsko stavbo in tudi skrbi, da grajska ura teče in bije, je številčnica s kazalci sedaj v rokah restavratorjev, ki jo bodo obnovili in ji dodali sistem za samodejno navijanje. Poiskali smo odgovore na vprašanja Idrijčanov, ali bo grajska ura tudi po končanih restavratorskih posegih še vedno bila, kaj se bo zgodilo z obstoječim mehanizmom na ročno navijanje po elektrifikaciji ure ter kakšne barve bo številčnica po prenovi.


Snemanje številčnice s sprednje strani (Foto: Jošt Rovtar)


Ura na stolpu idrijskega gradu postavljena leta 1893 in jo sestavljata mehanizem za poganjanje ure, ki še vedno dobro deluje, ter številčnica s kazalci, ki je bila prvotno temne barve, v času Italije so jo prebarvali v belo, pred 32 leti pa so številčnici v okviru obsežne prenove grajske stavbe znova vrnili prvotno temnejšo barvo.


Snemanje številčnice s strani grajskega dvorišča (Foto: Jošt Rovtar)


V teh dneh, ko restavratorji prenavljajo številčnico grajske ure, so na muzeju deležni pogostih klicev Idrijčanov, ki podpirajo prenovo, a si želijo belo in ne črno številčnico. Ivana Leskovec, direktorica Mastnega muzeja Idrija, odgovarja.


Izjava Ivana Leskovec 1


Čeprav je tudi mehanizem grajske ure star skoraj 130 let, še vedno dobro teče, vendar zahteva vsakodnevno prisotnost človeka, ki pozna njegov ustroj in zna z njim ustrezno ravnati, saj je bilo potrebno doslej grajsko uro ročno navijati vsak dan, seveda tudi ob koncih tedna in praznikih. Odslej bo drugače, saj bodo številčnici v okviru restavratorskih del dodali sistem za samodejno navijanje s pomočjo elektrike. Obstoječi mehanizem pa bodo ohranili kot muzejski predmet, ki ga bo mogoče ob potrebi ali posebnih priložnostih še vedno ročno pognati. Ivana Leskovec.


Izjava Ivana Leskovec 2


Če bo šlo vse po načrtih, bo ura na stolpu idrijskega gradu, ki jo bo po novem poganjala elektrika, Idrijčanom spet merila čas še pred koncem avgusta.  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C