VOJSKO, KJER PEČI UGASNEJO SAMO MED SV. JAKOBOM IN SV. ANO

Nedelja, 25. julij 2021

V današnji Nedeljski razglednici vas bomo iz Idrije po vijugasti, vzpenjajoči se cesti zvabili na Vojskarsko planoto. Izravnan in mehko razgiban svet, razpet na preko 1000 metri nad morjem, se boči nad strmimi pobočji Idrijce in Kanomljice. Planota ponuja razkošne razglede s 1148 metrov visokega Hudournika, zanimive pohodniške in kolesarske poti, pozimi pa lep urejene smučarsko-tekaške proge. Potok Gačnik s svojo divjo sotesko, tolmuni, brzicami in slapovi, snežna jama pod Štrangelom, bogastvo rastlinskega sveta, Partizanska tiskarna Slovenije so zanimivosti tega sveta. Vojsko s svojimi po planoti raztresenimi hišami je najvišje ležeča vas na Primorskem, središče vasi pa je ob cerkvi sv. Jožefa ter lepo urejenem vaškem jedru.
Dolge vojskarske zime so domačini prelili v domislico, da se na Vojskem ne kuri v peči samo med sv. Jakobom, 25., in sv. Ano, 26. julija.


Po poti dediščine Vojskega vas bo z zanimivimi sogovorniki popeljala Metka Rupnik.


Kulturno prosvetno društvo Planika Vojsko že vrsto let priredja pevsko prireditev Pri nas je pesem doma, na katero povabi pevske skupine, ki ohranjajo ljudsko pesem. Pred slovesom pa vsaki podarijo tudi hlebec kruha, ki ima simbolno sporočilo, kot pove Irena Hvala, pobudnica pevskega srečanja, članica kulturnega društva in avtorica številnih zapisov o nekdanjem življenju na Vojskem.Irena Hvala 1 delPrababica Irene Hvala je bila prva šolana vaška babica na Vojskem in ni pomagala le pri porodih, ampak je imela še vrsto drugih pomembnih nalog tudi pri preganjanju praznoverja, bila pa je tudi tista, ki je skupaj z botri že nekaj ur po rojstvu novorojenčka odnesla h krstu.Irena Hvala 2 delDel kulturne dediščine Vojskega bomo odkrivali tudi z našo naslednjo sogovornico. Renata Hvala je članica Kulturnega društva Planika Vojsko in Društva kmečkih žena in deklet Vojsko. Kot učiteljica je kar 18 let poučevala na podružnični osnovni šoli na Vojskem, ki je pred leti, žal, zaprla svoja vrata. Je tudi avtorica obsežne monografije o Vojskem.Renata HvalaZdaj pa se z Vojskega spustimo na kanomeljsko stran, po makadamski cesti, ki vodi proti Partizanski tiskarni Slovenija. Pri smerokazu, ki nas usmerja k tiskarni, jo mahnemo na drugo stran, na domačijo Na Humu. Tu živi Angel Skok, ki bo čez dober mesec dni dopolnil 90 let in je med tremi najstarejšimi prebivalci Vojskarske planote. Na Humu, kamor se je z domačije blizu Oblakovega vrha priženil kot 26-letni mladenič, je včasih delovala kovačija.Angel Skok 1. delAngel Skok je bil kar deset let tudi oskrbnik Partizanske tiskarne Slovenija.Angel Skok 2. delV današnji Nedeljski razglednici smo odstrli del kulturne dediščine Vojskega, a kot za vse, tudi za to najvišje ležečo vas na Primorskem velja, da lepote kraja in gostoljubnost domačinov lahko v polnosti užijete le, če se tja odpravite sami.Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
12°C / 22°C
petek
24.09.2021
11°C / 21°C