Z NOVO AVTOBUSNO LINIJO DO ČEDADA SO SE ZAPELJALI TUDI POSOŠKI ŽUPANI (DOPOLNJENO)

Sreda, 28. julij 2021
V okviru projekta Crossmoby je v letošnjem poletju zaživela nova avtobusna linija med Posočjem in Čedadom, ki je hkrati eden od konkretnih korakov k povezovanju čezmejnega območja – Posočja in Benečije. Včeraj so se na promocijsko vožnjo iz Tolmina oziroma Kobarida do Čedada odpeljali vsi trije posoški župani – bovški Valter Mlekuž, kobariški Marko Matajurc in tolminski župan Uroš Brežan ter direktor Posoškega razvojnega centra Simon Škvor in direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić.

V Čedadu so se na neformalnem obisku najprej srečali s tamkajšnjo županjo Danielo Bernardi, nato pa so se odpravili še v Špeter, kjer so se pogovarjali tudi z beneškimi župani  in predstavniki Gorske skupnosti Nadiških in Terskih dolin.

Avtobusna povezava od Tolmina preko Kobarida do Čedada je bila letos prvič vzpostavljena v okviru projekta Crossmoby in postala del javnega potniškega prevoza ter tako po več letih ponovno povezala ti dve območji. Vrednost celotnega projekta Crossmoby je nekaj več kot štiri milijone evrov, za avtobusno povezavo med Posočjem in Čedadom je namenjenih 30 tisoč evrov. Kot pove direktor Posoškega razvojnega centra Simon Škvor, je bila zanje povezava teh dveh območij logična razvojna ideja.

Izjava Simon Škvor 1


Letošnja pilotna povezava je torej sofinancirana iz projekta Crossmoby, podprle pa so jo tudi vse tri posoške občine. Škvor dodaja, da si bodo še naprej prizadevali, da bi se takšna čezmejna povezava uvedla kot stalnica vsaj v poletnih mesecih in postopoma prešla tudi pod javni potniški promet. Ker je trenutno tudi obdobje priprav na novo finančno perspektivo, je za naš mikrofon pojasnil, kje še vidi dodatne možnosti povezovanja čezmejnega območja.

Izjava Simon Škvor 2Pobudnik včerajšnjega srečanja v Čedadu je bil sicer tolminski župan Uroš Brežan.

Izjava Uroš Brežan 1


Interesov in idej za skupno čezmejno sodelovanje je sicer veliko, še doda tolminski župan.

Izjava Uroš Brežan 2
Z novo avtobusno linijo do Čedada se je včeraj zapeljal tudi direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić, ki je velik pomen čezmejne avtobusne povezave poudaril tudi z vidika turizma.

Izjava Viljam Kvalić 1


Kvalić še doda, da je nadaljnje čezmejno povezovanje pomembno tudi za razvoj in dodatno ponudbo turizma.

Izjava Viljam Kvalić 2Na včerajšnjem srečanju v Špetru so se posoški župani in direktorja pogovarjali tudi z župani Benečije in predstavniki Gorske skupnosti Nadiških in Terskih dolin. Dogovorili so se, da do septembra vsi pripravijo projektne ideje in se septembra ponovno snidejo na delovnem sestanku ter se ponovno pogovorijo o konkretnih predlogih sodelovanja.Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
12°C / 22°C
petek
24.09.2021
11°C / 21°C