POPRAVEK NOVICE (26. ČLEN ZMED)

Sreda, 28. julij 2021

V petek 23. julija smo na Primorskem valu objavili članek z naslovom ČE NE BO REŠITVE ČIM PREJ, LAHKO GROZI TUDI ZAPRTJE ZP V CERKNEM. Na ta članek smo s strani družb L.O.S. Cerkno in SET-TRADE d.o.o prejeli zahtevek za popravek, ki ga kljub nesorazmerni dolžini v celoti objavljamo.


Gospodarski družbi L.O.S. Cerkno in SET-TRADE d.o.o. sta roku podali pripombe na razgrnjeni osnutek Občinskega prostorskega načrta Občine Cerkno in zahtevali, da se sprememba podrobnejše namenske rabe spremenila iz območja proizvodnih dejavnosti v območje centralnih dejavnosti, iz osnutka OPN črta, saj bi se na ta način industrijsko cono omejevalo z več vidikov, na primer pri pridobivanju različnih dovoljenj, saj so v takem primeru strožji pogoji zaradi zahtevanih nižjih ravni hrupa, drugih emisij ter zaradi številnih drugih omejitev, s tem pa bi se onemogočil načrtovan razvoj naših gospodarskih družb. Edina sprememba, ki jo je Občina v našo korist v osnutek vnesla, je sprememba glede hrupa. Na sestankih smo bili s strani Občine Cerkno celo deležni pritiskov oz. navedb, da sploh nimamo vknjižene služnosti in da bomo primorani prestaviti dostopno pot, ki jo nujno potrebujemo za dostop tovornjakov in drugih dostavnih vozil do naših proizvodnih prostorov. Dejstvo je, da imamo služnost za dostopno pot zakonito vknjiženo v zemljiški knjigi že izpred časa, ko je Občina Cerkno kupila te prostore, in ne obstoji ne zakonska podlaga ne kakršna koli druga podlaga za prestavitev dostopne poti, kar od nas sedaj zahteva občina.

Prav tako ne držijo navedbe, da nasprotujemo sami selitvi ZP Cerkno. V prispevku se prikazuje, da se na območje »Stare Ete« želi preseliti »zgolj« ZP Cerkno. Dejansko pa kot izhaja iz predvidene spremembe in tudi odgovora občine na mnenje Ministrstva za okolje in prostor, Direktorata za prostor, graditev in stanovanja, ki je podalo negativno prvo mnenje v zvezi s to spremembo in Občini Cerkno naložilo, da mora skrbno preveriti možnost preselitve zdravstvene postaje na drugo lokacijo, izhaja, da občina na tem območju načrtuje tudi druge dejavnosti. To pomeni, da bi bila s to spremembo na tem območju omogočena gradnja stanovanj in vsega drugega, kar pa bi popolnoma omejilo industrijsko cono in onemogočilo planiran nadaljnji razvoj te cone. Načrta glede tega, kaj Občina Cerkno načrtuje na tem območju, nam na občini niso predstavili, v javnost pa podajajo nasprotujoče si informacije – tako je bilo v zadnjem tednu enkrat rečeno, da bo v stavbi v drugem nadstropju občinska uprava in dnevni center za starostnike, drugič, da bodo tam poslovne dejavnosti.

Primerjava stroškov 4 milijonov EUR za novogradnjo v primerjavi z 295.000 EUR za nakup stavbe je neresnična in zavajajoča. Res je, da je Občina Cerkno za odkup upravne stavbe na Stari Eti plačala dobrih 295.000 EUR, pri čemer pa je zamolčano, koliko sredstev bo v to stavbo potrebno vložiti, da bo sploh primerna za predviden namen. Vsakdo ve, da standardi, ki veljajo za zdravstvene postaje niso enaki standardom, ki veljajo za upravne stavbe, in da preureditev takšnih stavb stane celo več kot novogradnja.

Neresnične so tudi navedbe glede pomanjkanja ustreznih parcel. Že samo na celotnem travniku nasproti sedanje lokacije Zdravstvene postaje Cerkno, je že sedaj predvidena podrobnejša namenska raba za zdravstvene dejavnosti, da ne govorimo o drugih možnih lokacijah, ki so nepozidane in že sedaj namenjene centralnim dejavnostim (npr. ob obvoznici, itd.) in ki so lokacijsko bolj primerne, na kar je opozorilo tudi Ministrstvo v svojem negativnem mnenju.

Tudi to, da bo selitev zdravstvene postaje v omenjeno stavbo na dolgi rok omogočila tudi več dodatnih zdravstvenih programov, prav tako ne drži. Za to Zdravstveni dom Idrija nima niti pogojev. ZD Idrija že sedaj nima zagotovljenega kadra niti za osnovne zdravstvene storitve v ZD Idrija, zato je to, kaj vse bi se selilo v novo ZP Cerkno, zavajajoče.

Problem zdravstvene postaje Cerkno ni problem od včeraj. Tudi za gradnjo nove ZP Cerkno na stari lokaciji je Občina Cerkno po našem vedenju že imela vse načrte, pa projekt ni bil izpeljan, sedaj pa na silo in zato, da bi upravičila za Občino Cerkno veliko investicijo v staro upravno stavbo, želi kljub drugim rešitvam grobo posegati v industrijsko cono, kar je tudi z vidika prostorske zakonodaje nedopustno.«

v popravku zaključujeta gospodarski družbi L.O.S. Cerkno in SET-TRADE d.o.o

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
12°C / 22°C
petek
24.09.2021
11°C / 21°C