ZA ZVRHANO ŽLICO KULTURNE DEDIŠČINE

Ponedeljek, 13. september 2021

Številni muzeji, galerije, knjižnice, turistična in gastronomska društva, šole in druge ustanove ter organizacije te dni intenzivno pripravljajo dogodke, s katerimi se bodo letos vključili v že tradicionalen vseevropski dogodek Dnevi evropske kulturne dediščine 2021, ki jih v Sloveniji koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine, vključujejno pa se lokalni organizatorji po vsej Sloveniji. 

Tema letošnjih Dnevov je strnjena v naslov Dober tek! in jo je navdahnilo dejstvo, da je Slovenija letos nosilka naziva Evropska gastronomska regija. 

Dober tek! je letošnja tema DEKD, skozi katero bodo soustvarjalci in obiskovalci dogodkov od 25. 9. do 9. 10. skupaj odkrivali recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi. V program DEKD se z različnimi dogodki že tradicionalno vključujejo tudi lokalni organizatorji na severnem Primorskem. 

Idrijska knapouska malca, dogodek Znani idrijski škrat Perkmandlc, Babica Bina za idrijske malčke o jedeh nekoč, obisk idrijske rudarske hiše U malnu s kar tremi črnimi kuhinjami, Kuhamo z nonami in nonoti, delavnica klekljanih prtov in »vančonarjev«, pohod na Raufnk s pouhna mauha, pa ura pravljic Zajec in rogljiček, po Zeliščih diši ter kulturni dan za dober tek v Spodnji Idriji, v Godoviču dogodka Mleko, naš vsakdanji kruh ter V breg za boljši tek, pri Možinat v Zavratcu Šestkrat zele, potem je pa nedele ter dogodek Pridelaj lokalno je le nekaj dogodkov, ki se bodo v okviru DEKD odvijali na Idrijskem. 

Na Cerkljanskem bodo z zgodbo o krušni peči v Bevkovi domačiji v Zakojci ter dobrotami iz nje obogatili letošnje Bevkove dneve, cerkljanski osnovnošolci bodo na dogodku Mizica, pogrni se spoznavali slovensko kulinarično dediščino in z njo povezane predmete in znanja. 

V Tolminu bo potekala Odprta kuhinja: T'minci radi dobo jemo ter v Baški grapi Festival Odmevi dediščine. 

V Ajdovščini se bodo posvetili kreativnosti in inovativnosti v mlinarstvu in pekarstvu, potekala bosta dogodka Šolarji voščimo gostom: Dober tek! in Od motike do mize pri lokavški kmetiji Brajda, v Dobravljah na Ajdovskem pa predstavitev Od setve do krožnika ...
To je le nekaj dogodkov letošnjih DEKD, celoten program prireditev DEKD po vsej Sloveniji  si lahko ogledate na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine. 

Metka Rupnik

Foto: KTD Kanomlja


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
12°C / 22°C
petek
24.09.2021
11°C / 21°C