PREDSTAVITEV KNJIGE DANILA LOKARJA V LAVRIČEVI KNJIŽNICI

Torek, 14. september 2021

Lavričeva knjižnica Ajdovščina, danes ob 18.30, organizira predstavitev knjige Danilo Lokar, dnevniki 1983-1988. Izdane knjige se bodo razveselil tako domačini, ki so Lokarja osebno poznali, kot tudi tisti, ki se s književnostjo ukvarjajo profesionalno, saj je opus Danila Lokarja res velik in bogat. 

Knjiga Danilo Lokar, dnevniki 1983–1988 je že tretja knjiga, ki jo je po 120-letnici rojstva pisatelja in ajdovskega zdravnika dr. Danila Lokarja (1892–1989) izdala Lavričeva knjižnica Ajdovščina. Prvo knjigo so v knjižnici naslovili Tri zgodbe, saj prinaša tri novele, in sicer med Primorci skorajda kultni Sodni dan na vasi, Za frontami in Brata, ki je izšla ob 120. letnici rojstva in 70-letnici požiga vasi Ustje pri Ajdovščini. 

Ob 100-letnici konca prve svetovne vojne je leta 2018 izšla druga knjiga Ajdovski Lokarji in prva svetovna vojna: pisma in roman Leto osemnajsto s pismi, ki so si jih v času vojne izmenjevali člani družine med sabo in s prijatelji. Roman Leto osemnajsto je literarno pričevanje o zaključevanju študija medicine, mobilizaciji in na fronto v Furlanijo poslanega mladega zdravnika o času, ko se je veliko avstrijsko cesarstvo sesulo v prah zgodovine. Najnovejša knjiga DANILO LOKAR, DNEVNIKI 1983 – 1988, bo predstavljena danes v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini. 

Lokar, prejemnik Prešernove nagrade leta 1959, je umrl v visoki starosti 97 let, zares pa je začel objavljati šele po upokojitvi. V knjigi so tako objavljeni številni dnevniški zapisi iz pisateljevih zadnjih let, ki so nastajali v Domu upokojencev na Taboru v Ljubljani. Dnevnike bo na samem dogodku predstavila Ivana Slamič, ki jih je tudi prepisala in pripravila za objavo. 

Na zavihku knjige je Ivana Slamič zapisala, da Danilo Lokar v dnevnikih »ubeseduje svoje življenje od prvih spominov do bivanja v domu, od trenutka, ko se je v senci vrbe v njihovi nekdanji Ogradi zavedal, da je poleg sveta resničnosti še en svet, resničnejši od resničnega. Pregleduje svoje življenje, odnose z drugimi, razmišlja o peklu v sebi, ker se je odločil za praktičnost zdravniškega poklica in ni tvegal poti samo v umetnost, boleče odkrito piše o sebi in drugih, blagruje samoto in se zaveda njenega prekletstva: odmikala ga je od ljudi, ki jih je videl, slišal, o njih razmišljal in pisal, a jim, živim, ni dovolil do sebe.«


Odlomke iz Dnevnikov bo na predstaviti knjige interpretiral Peter Avbar. Udeleženci dogodka pa morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT, obvezna je tudi maska. 


Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
12°C / 22°C
petek
24.09.2021
11°C / 21°C