NOVO ŠOLSKO LETO USPEŠNO ZAČELI TUDI NA GLASBENIH ŠOLAH

Torek, 14. september 2021

V začetku meseca se je novo šolsko leto pričelo tudi na severnoprimorskih glasbenih šolah. Preverili smo, kakšni so vpisi na glasbenih šolah v Tolminu, Idriji in Ajdovščini.

V Glasbeni šoli Tolmin v letošnjem šolskem letu glasbeno znanje pridobiva 350 učencev. Skoraj polovica, 155, jih obiskuje matično šolo v Tolminu, od večjega do manjšega števila vpisanih otrok sledijo oddelki Kobarid, Most na Soči, Bovec in Podbrdo. Ravnateljica Maja Klanjšček poudari, da so zanje pomembni čisto vsi oddelki, zato se na šoli trudijo, da za otroke organizirajo tudi prevoze od Bovca do Kobarida in od Podbrda do Tolmina, da imajo lahko vsi otroci na izbiro najširšo paleto inštrumentov. Z vpisom na vseh oddelkih in razporeditvijo po inštrumentih so sicer zelo zadovoljni. Trudijo se, da bi čim več učencev vpisovali na orkestrske inštrumente, kar jim tudi uspeva, še pove ravnateljica. Letos na tolminski glasbeni šoli poteka pouk 18 inštrumentov in petja, izpostaviti velja kontrabas in harfo, že drugo leto pa poteka tudi pouk orgel, ki bodo kmalu tudi najnovejša pridobitev dvorane v glasbeni šoli v Tolminu. Poleg vseh inštrumentov in petja izvajajo tudi pouk plesa, letos imajo kar 65 plesalk. Poročali smo že, da letos Glasbena šola Tolmin praznuje tudi 70-letnico delovanja, osrednji prireditvi pa pripravljajo prav v tem tednu.

Izjava Maja Klanjšček

Kot je povedala ravnateljica Glasbene šole Idrija Tonja Lapanja Brenčič, je na idrijsko glasbeno šolo v letošnjem šolskem letu vpisanih skupno 278 učenk in učencev na programu glasba, 16 ji je v glasbeni pripravnici in 13 v predšolski glasbeni vzgoji. Na matični šoli na idrijskem gradu je skupno vpisanih 169 učenk in učencev, v Cerknem 105, v Črnem Vrhu pa 35. Kot že vsa leta doslej imajo tudi v letošnjem šolskem letu največ vpisanih pri klavirju, sledijo kitara, violina, flavta in tolkala. Tudi letos opažajo manjši vpis pri trobilih, zlasti pri saksofonu, klarinetu in trobenti, več vpisa bi si želeli tudi pri citrah, violončelu in petju. Še vedno, vse do konca tega meseca, vpisujejo nove učenke in učence v program glasbene pripravnice in predšolske glasbene vzgoje.
V novo šolsko leto so na idrijski glasbeni šoli vstopili s prenovljeno spletno stranjo in v pripravah na nakup novega klavirja za cerkljansko podružnico, ki ga bodo, če načrtov ne bo preveč prekrižala epidemija, na šolo dobili marca prihodnje leto. Sicer pa načrtujejo številne oddelčne, razredne in šolske nastope in upajo, da se bo tudi ob morebitnem zaprtju šol zaradi poslabšanja epidemiološke slike ohranila obljuba pristojnih, da bodo na glasbenih šolah individualni pouk inštrumenta lahko še naprej opravljali na šoli – v živo. Ukvarjanje z glasbo namreč prinaša številne prednosti in podpira razvoj otroka na različnih področjih.

Izjava Tonja Lapanja Brenčič


V šolske klopi Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina je v začetku meseca sedlo 338 učencev, od tega jih 222 obiskuje pouk v Ajdovščini, 94 pa v Vipavi. V tem šolskem letu so na ajdovski glasbeni šoli zabeležili povečan vpis na instrumente - kitaro, klavir in flavto, najmanj učencev pa se je tokrat odločilo za klarinet, violino in trobila. Kot posebnost letošnjega šolskega leta je ravnateljica Glasbene šole Ajdovščina navedla to, da upa, da bodo tako otroci kot učitelji preživeli šolsko leto v šoli in ne na daljavo.


Simona Skočir, Metka Rupnik, Ana Štokelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
12°C / 22°C
petek
24.09.2021
11°C / 21°C