V AJDOVŠČINI SE BO PREDVAJAL DOKUMENTARNI FILM DIVJA SLOVENIJA

Petek, 17. september 2021
Danes se bo ob 19. uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini odvila projekcija dokumentarnega filma Divja Slovenija. Na to brezplačno projekcijo vabi Fotografsko društvo Veno Pilon, katerega član je tudi Miran Krapež, ki je kot snemalec sodeloval pri nastajanju tega dokumentarca.

Dokumentarni film Divja Slovenija predstavlja zelo pestro in bogato floro in favno celotne Slovenije poseben pečat pa mu dajejo tudi prizori, ki so v naravi videni zelo redko. Film je režiral profesionalni fotograf Matej Vranič, ki je pred leti posnel in predstavil celovečerni dokumentarec Ptice jezer, kjer je bilo mogoče videti in spoznati osupljive podrobnosti iz življenja ptic.

Divja Slovenija je njegov drugi celovečerni dokumentarni film, ki se osredotoča predvsem na sesalce in ptice, prikazane pa so tudi zanimive vrste dvoživk, žuželk, rib in rastlin, ki jih najdemo pri nas. V filmu so se ustvarjalci podali na najvišje alpske vrhove, v odmaknjene dinarske gozdove, na panonske ravnice, spustili so se tudi v podzemne jame in celo pod gladino Jadranskega morja ter tako odstrli neverjetne podrobnosti iz živalskega sveta.

Dokumentarni film je nastajal dve leti in pri nastajanju le tega je sodelovalo 15 ustvarjalcev, eden od treh snemalcev je bil tudi Miran Krapež iz Otlice, član Fotografskega društva Veno Pilon Ajdovščina, pa tudi naravoslovni fotograf leta ter prejemnik mnogih odmevnih mednarodnih fotografskih nagrad. Po besedah Mirana je bilo za dokumentarni film poleg znanja in dobre opreme potrebna tudi zelo velika potrpežljivost, kajti za minuto in pol posnetka je on namreč potreboval tudi par sto ur.

Za vstop v Dvorano prve slovenske vlade in ogled dokumentarnega filma Divja Slovenija, ki bo ob 19 uri bo potrebno izkazati pogoj PCT in nositi zaščitno masko.

Ana Štokelj


Foto: FB arhiv Miran Krapež
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
22.10.2021
12°C / 17°C
sobota
23.10.2021
14°C / 17°C
nedelja
24.10.2021
9°C / 18°C