»ZA KANAL S ČILIJEM NAPREJ!« TO NEDELJO NA KANALSKI TRŽNICI

Petek, 17. september 2021

Ob besedi čili marsikoga, povsem nasprotno od občutja, ki ga pušča v ustih, zmrazi – pregovorno pekoča rastlina pa se kljub temu že več let tudi pri nas širi tako med pridelovalci kot kuharji. Nekateri slovenski pridelovalci so že postali priznani tudi v svetovnem merilu, še več pa jih deluje znotraj slovenskih meja. Nekaj slednjih, predvsem lokalnih, se že tri leta predstavlja tudi v Kanalu na kanauskem čili festivalu, ki ga organizira športno kulturno društvo Nasmejanih.

Druženje ljubiteljev čilija bodo priredili tudi letos, v besedi nam ga je predstavil Tom Murovec, ki se je v pogovoru dotaknil mnogih tem, povezanih s to rastlino. Čili namreč nikakor ni samo kulinarični dodatek, ampak ima nekatere blagodejne učinke tudi na zdravje. Je naraven antibiotik in antiseptik, pripomore k boljši prebavljivosti mastnih živil, med drugim pa pomaga tudi pri zniževanju holesterola LDL. Še en razlog več, da se v nedeljo odpravite v Kanal, kjer vam bodo pridelovalci z veseljem odstrnili še kakšno skrivnost pridelave in predelave te zanimive rastline.

V vsem tem času je čili poleg kuharskih loncev našel pot tudi do drugih, predpripravljenih jedi, kot sta čokolada in sir. Marsikaj zanimivega bo na to temo zagotovo moč slišati tudi v Kanalu to nedeljo na druženju, ki bo po zagotovilih organizatorja potekalo od 14.00 do mraka. 

Primož Božič

Foto: Blaž Valentinčič 
 

Pogovor: Tom Murovec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
22.10.2021
12°C / 17°C
sobota
23.10.2021
14°C / 17°C
nedelja
24.10.2021
9°C / 18°C