SPREHOD ZA SPOMIN V POSOČJU BO OPOZORIL NA PROBLEMATIKO DEMENCE IN ŽENSKEGA VPRAŠANJA

Torek, 21. september 2021

Danes svet obeležuje dan Alzheimerjeve bolezni. Različne organizacije po vsem svetu z  aktivnostmi v celotnem mesecu septembru povečujejo ozaveščanje o tej bolezni in si prizadevajo za zmanjševanje stigme, ki še vedno spremlja demenco. Tudi društvo Spominčica Zgornjega Posočja vsako leto v mesecu septembru organizira različne dogodke, s katerimi želijo opozoriti na probleme, povezane z demenco in prispevati k njihovi razrešitvi.

Eden od osrednjih septembrskih dogodkov je sprehod za spomin, ki ga vsak september v vseslovenskem društvu Spominčica organizirajo po različnih slovenskih krajih. V Tolminu bodo letos zaradi trenutnih epidemioloških razmer v državi in omejitvenih ukrepov sprehod za spomin obeležili na nekoliko drugačen način. Članice skupine za samopomoč svojcev se bodo v četrtek, 23. septembra, ob upoštevanju omejitvenih ukrepov ob 10. uri sprehodile od Demenci prijazne točke v DU Tolmin do centra mesta in Demenci prijazne točke v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu. 

Tema letošnjega sprehoda za spomin v Posočju je Demenca in žensko vprašanje. Kot pojasnjujejo v društvu Spominčica Zgornjega Posočja, ženske iz neznanega razloga pogosteje zbolevajo za  demenco, kar potrjujejo tudi raziskave, predvsem pa so ženske tiste, ki v pretežnem delu v domačem okolju negujejo in oskrbujejo osebe z demenco in se pri tem  soočajo s številnimi napori in stresi ter pogosto izgorevajo in pregorevajo. Predsednica društva Anka Čufer.

Izjava Anka Čufer 1

V društvu tako vabijo vse, da se v prihodnjih dneh sami ali v družbi odpravite na sprehod po svoji priljubljeni sprehajalni poti in pri tem svoje misli posvetite tudi problematiki demence, zlasti temi letošnjega sprehoda za spomin.

Izjava Anka Čufer 2Simona Skočir  

Fotografija: Spominčica Zgornjega Posočja

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
22.10.2021
12°C / 17°C
sobota
23.10.2021
14°C / 17°C
nedelja
24.10.2021
9°C / 18°C