IDRIJSKE KRNICE, KJER SE PREPLETATA USTVARJALNOST NARAVE IN ČLOVEKA

Torek, 19. oktober 2021

V današnji Nedeljski razglednici vas vabimo na potep po Idrijskih Krnicah. Po valovitem svetu Krniške planote, ki se pne med dolinama Idrijce in Kanomljice, so na nadmorski višini od 800 in 1100 metrov raztreseno posejane domačije, ugnezdene v mehke oblike krniške narave. 

Vas Idrijske Krnice, ki dandanes šteje okoli 150 prebivalcev, se ponaša z urejenimi domovanji, med katerimi je nekaj trdnih in posodobljenih kmetij. Kdaj so se ljudje naselili v teh krajih, ni točno znano. Po nekaterih pričevanjih naj bi se prvotni prebivalci zatekli v te neprehodne gozdove pred tolminskimi grofi, da jim ne bi bilo potrebno plačevati davkov. Prvič pa so prebivalci Idrijskih Krnic v zgodovini omenjeni v času delovanja idrijskega rudnika živega srebra kot gozdarji in oglarji za potrebe rudnika.Dandanes se domačini ob obdelovanju zemlje posvečajo živinoreji, gozdarstvu ter se večinoma zaposlujejo v dolini. Prebivalci iz generacije v generacijo ohranjajo kulturno krajino ter negujejo vrednote kmečkega dela, da planota ostaja živa in poseljena. 


Danes se bomo med vsem, kar ponujajo Idrijske Krnice, posvetili naravni in kulturni dediščini tega območja, ki sodi tudi v okvir Geoparka Idrija. Nekoliko manj poznan in še vedno skrivnosten Krniški prelom v pogovoru z Metko Rupnik predstavlja vodja Geoparka Idrija Mojca Gorjup Kavčič.


Posnetek Mojca Gorjup Kavčič 


V Idrijskih Krnicah najdemo tudi zgodovinske ostaline Alpskega zidu, sistema vojašnic in podzemnih utrdb, ki ga je Italija v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja gradila ob celotni svoji kopenski meji in s tem zapirala prehode v notranjost države. Prenekateri ohranjeni ostanki teh objektov so v okolici Jelenka vidni še danes.


Ob cesti, ki se vzpenja in spušča po Krniški planoti popotnika pozdravi cerkvica sv. Florijana; čeprav majhna nosi veliko sporočilo zavetnika pred ognjem in družinske sreče.O Alpskem zidu, cerkvici sv. Florijana in začitenih rastlinah, ki rastejo na Krniški planoti in njenem očaku Jelenku, govori Katarina Kenda, sodelavka Zavoda za turizem Idrija, sicer tudi sama prebivalka Idrijskih Krnic.


Posnetek Katarina Kenda


Tudi nekdaj je bilo v Krnicah pestro kulturno dogajanje, številni ljudski godci so bili doma tudi na Krniškem, v okviru »prosvete« je amaterska gledališka skupina nastopala na odru domačega zadružnega doma z različnimi slovenskimi uprizoritvami, delovala sta posvetni in cerkveni pevski zbor. 


Svoje vpetosti v to kulturno dogajanje v Krnicah se na domačiji Na Kalu v pogovoru z Metko Rupnik spominja Marija Strel, ki prav te dni zaokroža 90 let življenja.
Posnetek Marija Strel


Obe osrednji in že tradicionalni prireditvi, ki ju v Idrijskih Krnicah organizirajo člani domačega turističnega društva, obujata dediščino nekdanjih časov v Krnicah: Srečanje vaških godcev je poklon godčevski tradiciji kraja, Oglarski praznik pa neguje spomin na tradicionalno znanje pridobivanja oglja z oglarskimi kopami, ki so nekdaj pomagale preživeti tukajšnjim prebivalcem. 

Pavel Magajne, dolgoletni prizadevni član domačega turističnega društva, povezovalec prireditev v kraju, sicer pa tudi nekdanji učitelj harmonike, o Srečanju vaških godcev in Oglarskem prazniku.


Posnetek Pavel Magajne


Naš naslednji sogovornik, Jože Magajne, je bil kar 15 let glavni pri postavljanju oglarske kope na Oglarskem prazniku v Idrijskih Krnicah. Nekaj njegovih spominov smo ujeli tudi v mikrofon, izvedeli pa boste tudi, koliko znanja, spretnosti in izkušenj je bilo potrebnih, da je iz lesa nastalo oglje.


Posnetek Jože MagajneOrganizacijo obeh prireditev v Idrijskih Krnicah sedaj postopoma prevzemajo v roke mladi člani domačega turističnega društva, kar je zagotovilo, da bodo ti dogodki, ki v Krnice privabljajo veliko obiskovalcev, še naprej živeli v poklon kulturni dediščini in tradicionalnim znanjem prebivalcev kraja. Domen Strel, predsednik TD Idrijske Krnice.

Posnetek Domen Strel

Pa smo sklenili kulturni sprehod skozi Idrijske Krnice v današnji Nedeljski razglednici. Prisluhnite nam tudi naslednjo nedeljo, ko nas bo pot popeljala na nova raziskovanja zanimivih krajev.  


Metka Rupnik
Foto: Metka Rupnik, TD Idrijske Krnice in Andrija Majsen

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C