VČASIH DORNBERG, DANES DORNBERK

Ponedeljek, 25. oktober 2021

Tokratno nedeljsko razglednico vam pošiljamo iz srednjega dela Vipavske doline, natančneje iz vinorodnega in sadjarskega Dornberka. Dornberk leži na vznožju vzpetine Čuklja, na nadmorski višini 70 metrov. Poleg mnogih turističnih kmetij, ki ponujajo prodajo vina, pa sadja, prenočišča ter pristno domačo hrano, je v kraju tudi župnija, bančna enota, pošta, zdravstveni dom, trgovina, lekarna, osnovna šola in vrtec, pekarna, bencinski servis, frizerski saloni, bar ter kmetijska trgovina. Dornberk je zelo pomembno prometno križišče, tu se namreč srečujeta cesti iz Ajdovščine in Sežane proti Novi Gorici ter cesta, ki vodi iz Dornberka čez Železna vrata na Kras.

Prav tako pisana in zanimiva pa je tudi zgodovina, kulturna, naravna in vinogradniška dediščina, tu namreè najdemo znamenitosti tako umetnostne kot tudi zgodovinske in etnografske vrednosti. O vsem tem in še mnogo več pa bomo odkrivali v prijetnem klepetu z današnjimi gosti. Za začetek gre beseda poznavalcu lokalne kulture in domačinu Toniju Hareju, ki bo spregovoril o naselju Dornberk.

Pogovor o Dornberku

Le malokdo ve, da je bil nad Dornberkom včasih tudi grad, ki je v 11. stoletju veljal za najmogočnejši grad na Slovenskem. Nastal je na strateško pomembni lokaciji in na izpostavljenem grebenu med robom planote Kras ter dolino reke Vipave, in tako omogočal nadzor na obširnim delom Vipavske doline in Krasa s severne strani. Grad je v svoji pestri zgodovini doživel veliko neprijetnosti, a največja težava pa je bila narava, ki ga je po neuporabi začela uničevati. Še več o zgodovini gradu in o njegovih ostankih pa v pogovoru s Tonijem Harejem.


Pogovor o Gradu Dornberg


V današnji vasici Tabor nad Dornberkom domuje tudi Društvo Tabor, ki skrbi tako za pestrost družabnega življenja krajanov, kot tudi za predstavitev Tabora nad Dornberkom širši javnosti. Gre pa tudi za društvo, ki v glavnem med seboj povezuje kulturno izroèilo in dediščino samega kraja. Še več o samem društvu in njegovih aktivnostih pa nam je zaupal predstavnik društva, Egon Pavlica.


Pogovor o Društvu Tabor (ohranjanje kulturne dediščine)


Za naš zadnji postanek v tej razglednici smo se spustili nazaj iz zaselka Tabor v vas Dornberk in tam obiskali Izletniško kmetijo Baša, ki dvakrat letno pripravlja tradicionalno lokalno posebnost. Ta posebnost se imenuje Osmica, ki vsako leto v Vipavsko dolino privabi več obiskovalcev. Na tej čudoviti izletniški kmetiji sta tako hrana kot tudi ambient prava paša za oči, ki razveselita še najbolj zahtevnega gosta. Ponudba jedi je sezonska in prilagojena željam gostov. Izletniška kmetija Baša je pa tudi kulturna ambasada projekta Krog umetnosti, kateri enkrat letno priredi kulturno in umetniško obravnave dogodke pri vinarjih oziroma kmetijah, kjer ima vsaka država, ki ima diplomatsko zastopništvo v Sloveniji svoj sedež ambasade umetnosti in kulture. Še več o lokalni posebnosti in izletniški kmetiji pa je naši sodelavki zaupal lastnik Danilo Baša.


Pogovor o Osmici in izletniški kmetiji Baša


Upamo, da je današnja razglednica podala še kakšen nov namig za obisk očarljive v tisočero jesenskih barv odete Vipavske doline.Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
27.01.2022
-3°C / 11°C
petek
28.01.2022
-4°C / 8°C
sobota
29.01.2022
1°C / 10°C