Z RAZPISOM GOŠO 5 OPTIKA DO 2023 TUDI NA OBMOČJIH BELIH LIS V CERKNEM, IDRIJI IN KANALU OB SOČI

Sreda, 27. oktober 2021

Država v okviru javnega razpisa za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije GOŠO 5 spodbuja operaterje elektronskih komunikacij, da se odločajo za gradnjo tovrstnih omrežij na območjih, kjer zaradi redke poseljenosti in odmaknjenosti, ponudniki ne izkazujejo ekonomskega interesa za gradnjo. 

Širitev širokopasovnih storitev in uvajanje visoko hitrostnih omrežij ter podpora uporabi nastajajočih tehnologij in omrežij za digitalno ekonomijo je tudi na teh območjih nujna. Z javnim razpisom želijo na ministrstvu omogočiti sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij v gorenjski, goriški, obalno-kraški, osrednjeslovenski, primorsko-notranjski, savinjski, zasavski in posavski statistični regiji ter v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija. Javni razpis Ministrstva za javno upravo za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije »GOŠO 5« delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V prvem in drugem odpiranju letošnjega razpisa so se prijavila izvajalska podjetja, ki bodo gradila omrežja tudi na območju belih lis v občinah Idrija, Cerkno in Kanal ob Soči, na Ajdovskem pa gradnja že teče v okviru lanskoletnega razpisa "GOŠO 4", priključujejo tudi že prve uporabnike. Več v prispevku Metke Rupnik in Primoža Božiča.


Posnetek Tomaž Vencelj Idrija


Na območju belih lis v občini Cerkno bo odprto širokopasovno omrežje naslednje generacije GOŠO 5 gradilo podjetje Tritel. Podrobneje župan Gašper Uršič.


Posnetek Gašper Uršič Cerkno


Tudi v občini Kanal ob Soči so izredno zadovoljni, da se je gradnja optičnega omrežja začela, najprej v okviru projekta RUNE, v prihodnje tudi v okviru razpisa GOŠO 5. Županja Tina Gerbec.


Posnetek Tina Gerbec Kanal


Sredi oktobra pa je družba GVO v okviru pokrivanja belih lis na sodobno optično omrežje priključila prvega naročnika na Gori – Penzion Sinji vrh. Gradnjo optike od Žagoliča proti Predmeji so zaključili. Naročniki lahko pri svojih operaterjih, ki so podpisali medoperaterske pogodbe, že uredijo priklop na optično omrežje. Do poletja 2022 bodo optično omrežje pripeljali v večino krajevnih skupnosti v ajdovski občini. Družba GVO je z  ministrstvom za javno upravo sklenila pogodbo, s katero so se zavezali, da bodo do septembra 2023 zgradili odprto širokopasovno omrežje v občini Ajdovščina. Z omrežjem bodo pokrili območja tako imenovanih belih lis – naselij, kjer omrežja še ni, operaterji pa za gradnjo niso izrazili tržnega interesa zaradi prevelikega ekonomskega vložka. Doslej so optično omrežje zgradili od Žagoliča do Predmeje. Trenutno dela potekajo na Colu, Malem Polju in na Vodicah. Optika se gradi tudi v dolini, trenutno na Ustju, nadaljevalo pa se bo proti Dolenjam, Planini, Tevčam, Vrtovčam, vse tja do Vrtovina. Sočasno z gradnjo optičnega omrežja se gradijo tudi hišni priključki, s katerim bo interesentom zagotovljena sodobna telekomunikacijska povezava in visoke hitrosti prenosa podatkov, ki jih omogoča najsodobnejše optično omrežje.
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C