Neža Vončina
Voditeljica programa
Na četrtkovem zasedanju se je idrijski občinski svet seznanil tudi s poročilom o trajnostnih dosežkih Občine Idrija v okviru akcijskega načrta Zelene sheme slovenskega turizma. Kot pomembna dosežka je Valerija Božič, direktorica Zavoda za turizem Idrija, izpostavila znake »zeleni ključ«, »green acomodation« in »green cuisine«, ki jih je pridobil Hotel Jožef, kar je predpogoj, da lahko naslednje leto v zeleni shemi pristopi k pridobivanju zlatega znaka. Izpostavila je tudi pohvalo organizatorjem Praznika idrijskih žlikrofov, ki je kot ena najbolj trajnostnih prireditev v Sloveniji povabljen, da se prihodnje leto vključi v shemo trajnostnih prireditev v Sloveniji.
V razpravi je svetnica Ana Ogrič Lapajne izrazila dvom, koliko tega, kar je zapisano v poročilu, koristi občanom, koliko je samo sebi namen oziroma za zagotavljanje delovanja Zavoda za turizem Idrija. Podvomila je, ali se Idrijčani želijo ukvarjati s turizmom, saj je Idrija mrtva, med tednom gostov ni kam peljati na kosilo ... Pohvalila pa je izvedbo in obiskanost Praznika idrijskih žlikrofov. Božičeva je odgovorila, da poročilo, ki ga obravnavajo, ni poročilo o delu Zavoda za turizem niti ne o izvajanju turistične strategije občine, ampak poročilo o trajnostnih dosežkih občine iz akcijskega načrta zelene sheme, katerega nosilec je Občina Idrija, Zavod za turizem je koordinator, zajete pa so aktivnosti vseh deležnikov, ki se zavzemajo za trajnostni turizem v občini.
Metka Rupnik
Foto: Natalie Rupnik
Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.
Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!