DANES V IDRIJI PRIČELI S SESTAVLJANJEM RESTAVRIRANIH KOVINSKIH DELOV ČERMAK-ŠPIREKOVE PEČI

Četrtek, 18. november 2021

Danes je v Idrijo prispel poseben transport. Na območje pred Topilnico Hg je tovornjak vlačilec iz restavratorske delavnice Rada Novaka iz Litije pripeljal restavrirane jeklene in litoželezne dele Čermak -Špirekove peči za žganje živosrebrove rude, ki je delovala pri Rudniku živega srebra v Idriji do začetka sedemdesetih let in je po mnenju poznavalcev edina ohranjena tovrstna peč na svetu. Obnova jeklenih in litoželeznih delov sodi v prvo fazo restavriranja te peči, za kar je Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija uspel pridobiti sredstva ministrstva za kulturo.
 
Leta 1878 sta Čermak-Špirekovo peč skonstruirala in razvila češka inženirja, sicer uslužbenca idrijskega rudnika, rudarski svetnik Josip Čermak, upravnik idrijske žgalnice in poznejši direktor rudnika, ter žgalniški mojster Vincenc Špirek. Konstrukcija peči je izvirna idrijska izpopolnitev jaškastih presipalnih peči in je v tistem času predstavljala vrh tehnologije žganja živosrebrove rude. Češka inženirja sta s tovrstnimi pečmi zaslovela, saj so jih zatem zgradili v vseh večjih rudnikih živega srebra po svetu, tudi v španskem Almadénu. Primerne so bile za žganje fino zdrobljene rude, zmogljivost žganja ene peči pa je bila 110 ton rude na dan.
Na območju idrijske topilnice je delovalo pet takih peči; zadnja je obratovala do leta 1974, leta 1961 so jih namreč začeli nadomeščati z rotacijskimi pečmi. V Idriji je ohranjen le en primerek Čermak Špirekove peči, ki je po mnenju poznavalcev edina ohranjena tovrstna peč na svetu, leta 1986 je bila razglašena za spomenik lokalnega pomena. Na svojem prvotnem mestu se je ohranila do leta 2002, ko je bila zaradi širitve industrijske cone demontirana in odstranjena. Jekleni  in litoželezni deli peči so bili ob demontaži natančno popisani, fotografirani in shranjeni ob rotacijski peči. Letos je Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija uspel pridobiti investicijska sredstva ministrstva za kulturo za pričetek obnove peči. Martina Peljhan.Izjava Martina PeljhanObnovljena Čermak-Špirekova peč bo svoje novo mesto dobila v predpripravljenem prostoru v Centru za obiskovalce v Topilnici Hg in bo pomenila pomembno dopolnitev tamkajšnje stalne razstave Od rude do kapljic živega srebra.


Celoten pogovor z Martino Peljhan


Metka Rupnik

Foto: Martina Peljhan
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.12.2021
2°C / 5°C
petek
10.12.2021
-2°C / 8°C
sobota
11.12.2021
3°C / 10°C