VELIKA SKRB ZARADI USODE HITA: KAJ BO Z DELAVCI, KAJ BO S CELOTNO REGIJO?

Torek, 23. november 2021
Epidemija koronavirusa ne prinaša težav samo na področju zdravja, veliko težav je povzročila tudi gospodarstvu. Prav zaradi zaostrenih razmer je na Goriškem že od lani prisotna velika skrb, kakšna bo prihodnost Hita. Ta namreč zaposluje 1587 ljudi, od tega kar 1300 na Goriškem, poleg tega pa mestna občina v povprečju prejema 4,5 milijona evrov koncesijske dajatve na leto. Predsednik uprave Tomaž Repinc je povedal, da Hit posluje zelo dobro, odkar je v mesecu juniju spet odprl svoja vrata.


IZJAVA 1: Tomaž Repinc


Po tem, ko se je dejavnost junija ponovno odprla, se je situacija pričela izboljševati. V času obratovanja so namreč izgubo, ki je bila slabih šest milijonov evrov, znižali na milijon. Kaj bo prinesla prihodnost pa je težko napovedati. December je običajno v Hitu najboljši mesec, a je situacija zaradi epidemioloških razmer zelo težka. Gostje se seveda na rdeče številke v Sloveniji odzivajo in odpovedujejo rezervacije:


IZJAVA 2: Tomaž Repinc


So pa novogoriški svetniki skupaj s predsednikom uprave Tomažem Repincem razpravljali tudi o pripravi novega zakona o igrah na srečo. Od predstavnikov ministrstva za finance so želeli slišati pojasnila o razlogih za nov zakon, opozorili pa so tudi, da pri pripravi le tega niso upoštevali pripomb, ki jih je predlagala novogoriška občina. Po mnennju lokalne skupnosti je namreč razlogov za zakrbljenost veliko. Najbolj sporne se jim zdijo načrtovane spremembe obveznega deleža države. Ta bi po novem znašal 25 odstotkov in ena delnica. Predlaga pa se tudi ukinjanje licenc za opravljanje igralniških poklicev, štetje napitnine v osnovo za obračune koncesijske dajatve ter da bi o višini le-te lahko odločala kar vlada. Opozarjajo, da je najbolj moteče pri vsem tem to, da lahko država izvede privatizacijo Hita s spremembo obveznega deleža, v slabšem položaju pa bodo delavci. Stojan Prando, predsednik sveta delavcev v Hitu o pripombah na predlog zakona o igralništvu:


IZJAVA 3: Stojan Prando

Kljub vsemu pa v prihodnjem letu v Hitu pričakujejo, da bo poslovanje bolj stabilno, ob koncu leta si obetajo tudi okrog tri milijone evrov dobička. V načrtu imajo tudi nove projekte, ki pa naj bi jih pričeli uresničevati prihodnje leto.

FOTO: www.hit.si

Katja Kejžar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.12.2021
2°C / 5°C
petek
10.12.2021
-2°C / 8°C
sobota
11.12.2021
3°C / 10°C