DANES ALPSKI VAL PRAZNUJE 30-LETNICO

Petek, 26. november 2021
26. novembra, leta 1991 so se zbrali člani Radio kluba Krn Kobarid z enim samim namenom: odločili so se, da bodo ustanovili lokalno radijsko postajo Alpski val. Že naslednje mesece so prešli od besed k dejanjem in pričeli z oddajanjem lokalnega programa iz prostorov radiokluba. Sledili so zapleti, ki so bili povezani z radijskim dovoljenjem, ki ga novi „radijci“ še niso imeli, a so se stvari postopno uredile. Pridobili so frekvenco na vrhu Stola, kjer je že bila ustrezna infrastruktura z antenskim stolpom RTV Slovenija. Zaradi tehničnih pogojev so se preselili v kraj Idrsko, kjer so si v stari hiši uredili studio. Krog sodelavcev se je povečeval, nekateri so odhajali, prihajali so novi.

V drugi polovici desetletja je družba zašla v krizo, saj ni imela ustreznih komercialnih pogojev. Vsebinski program je zastal vse do prihoda novih lastnikov. Večinski delež v družbi Radio Kobarid so kupili posamezniki, ki so že sodelovali pri programu tedanjega Radia Cerkno. Po sanaciji dolgov je program Alpskega vala ponovno stekel, nova ekipa je doživela poseben krst ob velikonočnem potresu leta 1998, ki je povsem razdejal hišo v kateri so domovali. Nov studio je Alpski val ustvaril v Tolminu, a ime izdajatelja Radio Kobarid je ostalo vse do danes. Čeprav je radio od tedaj večkrat spremenil lastniško strukturo, je ohranil identiteto. Tudi po tem, ko se je program povezal v skupni program z imenom Primorski val, je studio v Tolminu ostal. Še več, pogosto iz tolminskega studia teče večji del programa. Tako ostaja enakovredni partner dvajset let starejšemu Radiu Odmev, ki skupaj tvorita edino nekomercialno radijsko mrežo v Sloveniji Primorski val.

Danes je preko mreže slišen po skoraj celotni severni Primorski in v osrednjo Slovenijo. Kandidira na razpisu za digitalne frekvence, s čimer jasno nakazuje željo po napredku in ohranitvi dejavnosti.Vanja v tolminskem studiu

Zelo pomembno je, da je Primorski val z lokalnima programoma postal prepoznavno in cenjeno ime v slovenskem medijskem prostoru, za kar so zaslužni številni nekdanji in sedanji sodelavci. Pomembno je tudi, da so ga za svojega vzeli poslušalci in lokalne skupnosti, ki dejavnost tudi podpirajo. O radijskih začetkih v Kobaridu bomo spregovorili v posebni spominski oddaji po 10. uri.


Posnetek celotne oddaje lahko poslušate na spodnjih posnetkih.

Posnetek 30. let radia Alpski val 1. del

Posnetek 30. let radia Alpski val 2. del


Oddajnik na KambreškemIvan Seljak 


Na naslovni fotografiji: Oddajnik na 1673 m visokem Stolu

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
09.12.2021
2°C / 5°C
petek
10.12.2021
-2°C / 8°C
sobota
11.12.2021
3°C / 10°C