GORA, IDILIČNI SVET NAD VIPAVSKO DOLINO

Ponedeljek, 29. november 2021

V tokratni Nedeljski razglednici se podajamo v višje predele Vipavske doline in sicer na planoto Gora, ki obsega območje vzhodnega dela Trnovske planote. Gora velja za idilično lepo krajino, ki se ponaša tako s čudovitimi razgledi kot tudi s številnimi kraškimi pojavi, kot so škraplje, vrtače in brezna. Vasi Predmeja, Otlica, Kovk in posamezne hiše so raztresene na območju med 800 in 1000 metri nadmorske višine in predstavljajo čudoviti gorski svet.

Kot zanimivost na Goro so vodovod poskušale zgraditi kar tri nekdanje države, Avstro-Ogrska, Italija in Jugoslavija. Uspelo je šele državi Sloveniji in tako je leta 2004 voda pritekla do vsake hiše na Gori.
Pestra in pisana pa je tudi kulturna in naravna dediščina, tu namreč najdemo znamenitosti tako arheološke, umetnostne kot tudi zgodovinske in etnografske vrednosti. Bogato dediščino pa na Gori tvori tudi ljudsko slovstvo, ki se prenaša iz roda v rod. Naš prvi sogovornik v tej nedeljski oddaji bo tokrat slovenski pesnik in zbiratelj ljudskega izročila Franc Černigoj, s katerim se bomo sprehodili po kulturni dediščini Gore ter po njegovih delih, ki opisujejo ljudsko izročilo Gore.

Pogovor o kulturni dediščini na Gori

Ker je kulturna dediščina Gore res bogata, so se domačini odločili, da ustanovijo tudi društvo, ki bo poskrbelo za ohranjanje in varovanje naravne in kulturne dediščine. Eden izmed ciljev društva je tudi zbiranje zgodovinskih dokumentov in etnološkega gradiva, s katerim se bo tudi prihodnjim rodovom ohranila bogata kulturna in športna zgodovina. Še več o Društvu Gora in njegovih aktivnostih bomo odkrivali z našim naslednjim sogovornikom, Slavkom Vidicem članom smučarske sekcije Edmunda Čibeja.

Pogovor o Društvu Gora

Na prečudovitem kraju v Tihi dolini pa je društvo Gora odprlo tudi planinsko kočo Edmunda Čibeja, kjer si lahko obiskovalci in planinci odpočijejo od poti in obenem privoščijo tudi odlično kosilo. O trenutni ponudbi koče smo se pogovarjali z domačinom in najemnikom Valterjem Polancem.

Pogovor o koči Edmunda Čibeja Tiha dolina
Kot je že bilo omenjeno, ima Gora dolgo tradicijo tudi v smučarskih skokih. Tu je po nekaj letih premora, leta 2013, začel ponovno delovati tudi skakalni klub, ki že žanje uspehe tudi na tekmovanjih tako na domačih tleh kot v tujini. Še več o skakalnem klubu POK in njegovih aktivnostih bomo spoznavali v pogovoru z našima naslednjima sogovornikoma Mitjo Velikonja in Danilom Pudgarjem, ki delujeta v klubu tudi kot trenerja.

Pogovor o Skakalnem klubu POK


Gora je raj tudi za pohodnike, saj bližnji vrhovi na območju Čavna in Golakov vsem obiskovalcem ponujajo čudovite razglede tako na Vipavsko dolino kot tudi dlje do Nanosa, Krasa ter Tržaškega zaliva. Gora je prepredena s planinskimi in tematskimi potmi, eno so nedolgo nazaj tudi obnovili in uredili. Še več o sprehajalnih poteh in pohodni poti Po Dolu gor in dol pa bomo spoznavali v naslednjem pogovoru z Dušanom Brusom.

Pogovor o sprehajalni poti

Upamo, da smo vam z današnjo razglednico podali še kakšen nov namig za obisk Vipavske doline.


Ana Štokelj
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
27.01.2022
-3°C / 11°C
petek
28.01.2022
-4°C / 8°C
sobota
29.01.2022
1°C / 10°C