INŽENIRKA LETA 2021 JE NATAŠA KOVAČEVIĆ

Torek, 11. januar 2022

Predsednik države Borut Pahor je nocoj v Kristalni dvorani Predsedniške palače gostil slavnostno razglasitev s podelitvijo naziva Inženirka leta 2021. Izbor za Inženirko leta vsako leto predstavi deset kandidatk za ta naziv, v katerih prepoznava njihov potencial, da so s svojo osebnostjo, delovnimi in raziskovalnimi dosežki lahko navdih mlajšim generacijam deklet pri odločitvi za inženirski poklic. Med letošnji nominirankami je na nocojšnji razglasitvi ta ugleden naziv prejela dr. Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group.

Natašo Kovačević, doktorico kemijskih znanosti in vodjo projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group je na razpotju odločanja za študij v kemijo in inženirski svet usmerila srednješolska profesorica. Prve korake na karierni poti je naredila kot mlada raziskovalka na Inštitutu Jožef Stefan, po zaključku doktorata pa je iz akademskega okolja stopila v svet avtomobilske industrije, kamor je s svojo kemijsko izobrazbo prinesla novo znanje, drugačen pogled in energijo. Na lastno pobudo se ukvarja tudi z raziskovanjem temeljnih in aplikativnih korozijskih procesov na kovinskih in kompozitnih materialih, sodeluje v raznovrstnih projektih z raziskovalnimi inštitucijami, med drugim je tudi članica nadzornega sveta in partnerica v mednarodni inovativni mreži za usposabljanje mladih raziskovalcev MAMI Magnetics and Microhydrodynamics, svoje znanje in izkušnje na delavnicah predaja nadarjenim dijakom ter kot mentorica doktorskim študentom v podjetju in na mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana.  


Po podelitvi je ob čestitkah za naziv Inženirka leta 2021 Nataša Kovačević povedala.


Izjava Nataša Kovačević


Na odločitev, katera od letošnjih 10 nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije: vse štiri generacije nominirank za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta.


Na svečanosti je prejemnico letošnjega naziva Inženirka leta, devet preostalih nominirank in druge udeležence dogodka nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je med drugim dejal, da bo tehnološki napredek pomagal rešiti probleme, s katerimi se že in se še bomo soočali na globalni ravni.


Izjava Borut Pahor


Uvodoma je zbrane na svečanosti preko video posnetka nagovorila tudi direktorica Siemens Slovenija, predsednica uprave Siemens Hrvaška, direktorica Siemens Srbija in ena od pobudnic izbora Medeja Lončar, na odru pa Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo!, in lanskoletna prejemnica naziva Jasna Hengović, ki je tudi razglasila letošnjo Inženirko leta.


Naziv Inženirka leta, ki poteka v okviru projekta Inženirke, inženirji bomo!, je bil prvič podeljen pred štirimi leti, na pobudo družbe Siemens Slovenija, v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter z drugimi sodelujočimi partnerji.


Metka Rupnik

Foto: Andrej Križ


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
27.01.2022
-3°C / 11°C
petek
28.01.2022
-4°C / 8°C
sobota
29.01.2022
1°C / 10°C