PO VOZNIŠKI IZPIT SPET TUDI V TOLMIN IN AJDOVŠČINO

Sreda, 13. januar 2021

V Ajdovščino in Tolmin se po več kot šestih letih ponovno vrača možnost opravljanja izpitne vožnje. Ministrstvo za infrastrukturo je namreč ugodilo pobudi lokalnih akterjev in šol voženj, ki delujejo na ajdovskem in tolminskem in omogočilo spremembo Pravilnika o vozniškem izpitu, ki po novem dovoljuje opravljanje glavne izpitne vožnje v Ajdovščini in Tolminu. Pravilnik je bil izdan v decembru preteklega leta, sprememba pa velja od 1. januarja.

Kljub temu bodo kandidati za opravljanje izpitne vožnje v Ajdovščini in Tolminu morali še malce počakati, saj je potrebno najprej zadostiti nekaterim materialnim pogojem. Robert Gril, Vodja sektorja za vozniške izpite iz Agencije za varnost prometa:

Robert Gril o začetku opravljanja voženj

Na vprašanje, kolikokrat tedensko bo v Tolminu in Ajdovščini mogoče opravljati izpit, Robert Gril dodaja:

Robert Gril o pogostosti terminov

Sprememba pravilnika tako za kandidate kot tudi šole vožnje na tolminskem in ajdovskem prinaša velik prihranek časa, praznih kilometrov in stroškov. Od leta 2014 je bilo namreč opravljanje vozniškega izpita za voznike motornih vozil v Ajdovščini in Tolminu mogoče le pod posebnimi pogoji. Kandidat je z vožnjo sicer lahko začel v Ajdovščini oziroma Tolminu, a se je nato moral za pričetek izpitne vožnje odpeljati v drug kraj: iz Posočja navadno v Novo Gorico, iz Ajdovščine pa poleg Nove Gorice tudi v Postojno ali Sežano, kjer je kandidat 50 minut opravljal glavno izpitno vožnjo. Na takšen način se je zato čas, ki sta ga tako kandidat kot inštruktor v avtošoli namenila izpitni vožnji, podaljšala iz 50 minut na več kot 120 minut. Kandidati se za to možnost niso odločali, s čimer pa so nastajali nepotrebni stroški in odvečna poraba časa z vožnjami v drugi kraj.

S spremembo pravilnika in ponovno možnostjo opravljanja izpitne vožnje tudi v Ajdovščini in Tolminu bo tako kandidatom, ki se pripraljajo na vozniški izpit, prihranjen marsikateri kilometer in strošek, še posebej tistim, ki so se morali do Nove Gorice ali Sežane voziti iz bolj oddaljenih krajev. 


Tončka Mavrič

Foto: Ana ŠtokeljKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
20.08.2022
20°C / 29°C
nedelja
21.08.2022
17°C / 33°C
ponedeljek
22.08.2022
16°C / 32°C