MED ŽELINOM IN SOVODNJEM SPODOBNA CESTA MORDA V NASLEDNJIH PETIH LETIH

Sobota, 15. januar 2022
V zadnjih mesecih se je na cerkljanskem širila novica o skorajšnji rekonstrukciji ceste Želin – Cerkno, ki naj bi vključevala tudi novo kolesarsko stezo. Več od idejnih projektov pa vendarle ni prišlo. Kot so nam te dni zagotovili na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo, je za pol drug kilometer dolg odsek ceste skozi Laznice v center Cerknega izdelan projekt za izvedbo, ki vključuje tudi sanacijo mostu čez Cerknico ter zavarovanje brežin. V pripravi je razpis za izdelavo dokumentacije za rekonstrukcijo ceste, ki bo vključevala tudi kolesarske povezave na tem odseku.

Nekoliko manj potisnjena v prihodnost se zdi nadaljevanje obnove ceste med Sovodnjem in Cerknim. Seveda ne govorimo o morebitnem predoru, pač pa zgolj za realno ureditev obstoječe magistralke v naselju Cerkno. Predvidena rekonstrukcija vključuje sanacijo manjšega mostu, ureditev odvodnjavanja, pločnikov in cestne razsvetljave. Trenutno potekajo aktivnosti za odkup zemljišč, predvidenih za gradnjo. Ocenjena vrednost projekta je pol drugi milijon evrov, po podatkih direkcije pa naj bi ga sofinancirala tudi Občina Cerkno.

Na celotni trasi med Sovodnjem in Cerknim so še nadalje predvidene sanacije plazov, odprave zožitev ter rekonstrukcije ceste na posameznih odsekih v skupni dolžini slabih treh kilometrov.

Kot so zapisali na direkciji, je ta hip v izdelavi projektna dokumentacija za izvedbo pod Kladjem na gorenjski strani. Ocenjena vrednost investicije pred recenzijo znaša 2,6 milijona evrov. V letošnjem letu je predvidena recenzija projektne dokumentacije ter pričetek postopkov za pridobitev potrebnih zemljišč. Gradnja bo predvidoma stekla v letih 2023 in 2024 in se bo zaključila v letu 2025.
Pa še en neobetaven podatek za mnoge, ki menijo, da je cesta pod Kladjem na Primorski strani slabša od makadama. Pripravlja se šele projektna dokumentacija za preplastitev kilometer in pol dolgega odseka. Izvedba je načrtovana v letu 2023.Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
27.01.2022
-3°C / 11°C
petek
28.01.2022
-4°C / 8°C
sobota
29.01.2022
1°C / 10°C