PARTIZANSKE SMUČINE '45 TUDI V DOKUMENTARNEM FILMU

Sobota, 15. januar 2022

Luč sveta je ugledal dokumentarni film Partizanske smučine Cerkno ’45, ki govori o partizanskem smučarskem tekmovanju v Cerknem 20. in 21. januarja 1945, edinstveni partizanski zimski olimpijadi v takratni okupirani Evropi. Odvijal se je v osvobojenem partizanskem Cerknem, ki je bilo v času tekem v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot. Tekmovanja se je kljub temu udeležilo okoli 40 partizanov, ki so tekmovali v veleslalomu, patruljnem teku in skokih, in si ga ogledalo več kot 1000 gledalcev. 

V filmu spregovorijo udeleženci tekmovanja, gledalci in strokovnjaki s področja vojskovanja na smučeh. Prikazano je bogato slikovno gradivo in nekateri do sedaj neznani dokumenti, ki pričajo o poteku tekmovanja. 

Pod avtorstvo dokumentarnega filma v produkciji Friendly production sta se podpisala dva Idrijčana, in sicer Dušan Moravec kot režiser in scenarist ter Matjaž Mrak kot snemalec, direktor fotografije in producent. Pripovedovalec je tudi Idrijčan, akademski igralec Iztok Bevk. Glasbeno so film obogatili Rok Šinkovec, ŽPZ Kombinat, devetošolke mladinskega pevskega zbora OŠ Cerkno in Društvo godbenikov Cerkno.  Premiera filma bo v torek, 25. januarja na prvem programu televizije Slovenija. 


Metka Rupnik

Foto: ustvarjalci filma


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
27.01.2022
-3°C / 11°C
petek
28.01.2022
-4°C / 8°C
sobota
29.01.2022
1°C / 10°C