PISANKA TOKRAT PO SONČNI VIPAVSKI DOLINI

Ponedeljek, 17. januar 2022

V tokratni Pisanki bomo popotovali po sončni Vipavski dolini, ki je postala priljubljena točka za mnoge obiskovalce. Za začetek se bomo najprej ustavili v vasi, ki leži na zahodnem delu Vipavskih gričev in slovi kot bogat kraj sadjarstva in vinogradništva. Vas Brje je sestavljena iz gručastih zasekov, ki so porazdeljeni vse od vznožja hriba z nadmorsko višino 169 metrov pa vse do vrha hriba z nadmorsko višino 331 metov. Prav tu na najvišjem delu vasi pri sv. Martinu se loči Vipavska dolina od Braniške. Prav tako pa osrednja razgledna točka od tu nudi prelep razgled na Vipavsko dolino, Kras in obronke Trnovskega gozda.

Kraj skriva mnoge zanimive arhitekturne detajle in zgodbe iz preteklosti, ki še najbolj zahtevnega obiskovalca ne pustijo ravnodušnega. Z vasjo Brje pa je povezanih tudi veliko znanih imen, kot so Maks Fabiani, Simon Gregorčič, Tone Kraj in še mnogi drugi. Naša prva sogovornika v tokratni nedeljsko oddaji bosta predsednik KS Brje, Egon Marc in domačin Oskar Birsa.

Pogovor o kulturni dediščini Brij

Na Brjah, v vinogradniškem in sadjarskem kraju, v prenovljenih prostorih bivše osnovne šole je leta 2013 občina Ajdovščina ob podpori krajevne skupnosti Brje in Ljudske univerze Ajdovščina odprla Učni center Brje, ki je postal center znanja s področja predelave in pridelave sadja.

Ljudska univerza Ajdovščina v učnem centru izvaja programe, usposabljanja in različne delavnice v sklopu letnega programa izobraževanja odraslih v Občini Ajdovščina in prav zato so vsi programi in delavnice za udeležence brezplačne. Z direktorico Ljudske univerze Ajdovščina Evo Mermolja in organizatorko izobraževanja Alenko Magajne bomo torej v naslednjem pogovoru spoznavali učni center Brje, ki postaja vse bolj poznan tudi širom Slovenije.

Pogovor o učnem centru Brje

Po dobrih osmih letih pa Učni center Brje prerašča učne elemente in na veliko veselje občine prehaja v skupen predelovalni obrat. Torej vsak pridelovalec sadja ima možnost predelati svoje sadje ali za lastno uporabo ali za prodajo.
Pod Brjami oziroma mimo njih pa teče tudi reka Vipava, ki predstavlja osrednjo vodno žilo Vipavske doline. Vzdolž njene struge, ki ima veliko biotsko in živalstvo pestrost je v okviru projekta VIPava, na območju Vipavske doline nastala tudi tematska učna pot ob reki Vipavi Pot je nastala z namenom, da  obiskovalce reke Vipave usmerja z občutljivih območji na območja, kjer ti ne bodo motili naravnih procesov. Na tej tematski poti so postavljene tudi informacijske table, ki sprehajalce ozaveščajo pomembnosti ogroženih vrst in naravnih habitatov hkrati pa služi tudi za ozaveščanje ljudi/obiskovalcev o naravnih vrednotah Vipavske doline. Tematska učna pot povezuje vse občine, ki ležijo v dolini Vipave – torej od izvira Vipave, do italijanske meje. Celotna dolžina tematski poti je dobrih 46 km. O tej novi učni poti ob reki Vipavi pa nam bo predstavila naslednja sogovornica Mojca Premrl, koordinatorka evropskih projektov na občini Ajdovščina.

Pogovor o tematski učni potiObčna Ajdovščina je s partnerji projekta VIPava dosegla pomemben nov mejnik v smeri prilagajanja lokalnega okolja slepim in slabovidnim. Na informacijske table na tematski učni poti ob reki Vipavi so  tako v mesecu decembru postavili taktilne QR-kode za slepe in slabovidne. Pobudnik za postavitev teh taktilnih QR-kod je bilo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki pa je mnenja, da za boljše prilagajanje lokalnega okolja slepim in slabovidnim v prihodnosti potrebno prilagoditi tudi informacijske table. O pobudi in prilagoditvah, ki bodo še potrebne pa Igor Miljavec, predsednik medobčinskega društva slepih in slabovidnih NG.

Pogovor z Igorjem Miljavcem

Naša nedeljska Pisanka se zaključuje upamo, da smo vam razkrili še kakšen predlog za raziskovanje skritih kotičkov tako Vipavskih Brd kot tudi Vipavske doline.
Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C