PRED VRATI ZIMSKA KRVODAJALSKA AKCIJA V IDRIJI IN CERKNEM

Torek, 18. januar 2022

Od 24. do 26. januarja bo v Idriji, v Modri dvorani, 27. januarja pa v Cerknem, v telovadnici tamkajšnje osnovne šole, potekala reda zimska krvodajalska akacija, na katero bo Območno združenje rdečega križa poleg obstoječih krvodajalcev skušalo privabiti tudi čim več krvodajalskega podmladka, odvijala pa se bo upoštevaje ukrepe proti okužbam s koronavirusom.

Tudi v letu 2021 sta Idrijsko in Cerkljansko ohranila prvo mesto med občinami v Sloveniji po deležu krvodajalcev med prebivalstvom. Čeprav so krvodajalske akcije potekale v času epidemije, je lani kri darovalo skupno 1708 krvodajalcev, kar je 139 več kot leto poprej, od tega 66 prvič. Občini Idrija in Cerkno imata tako kar 10% aktivnih krvodajalcev med občani, kar je bistveno višje od slovenskega povprečja, ki znaša 4,5%. Za tako visok delež gre zahvala krvodajalcem v obeh občinah, ki se redno odzivajo na krvodajalske akcije, vsako leto pa OZ RK Idrija pripravi tudi izobraževanja za bodoče krvodajalce med dijaki GJV Idrija.

OZ RK Idrija bo v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino Ljubljana z obveščanjem in s selektivnimi vabili krvodajalcem glede na krvno skupino preko sms obveščanja pričelo jutri. Od jutri dalje se bodo krvodajalci lahko tudi že začeli predhodno prijavljati na termin udeležbe na akciji.

In kdo se lahko udeleži krvodajalske akcije glede na epidemiološke razmere. Pojasnjuje Tanja Tominec, sekretarka OZ RK Idrija.


Izjava Tanja Tominec kdo se lahko udeleži krvodajalske akcije


Na odvzemnih mestih bodo veljali vsi krepi za preprečevanje okužbe s koronavirusom, PCT pogoj sicer ni potreben, je pa zelo zaželjeno, da na dan udeležbe na krvodajalski akciji krvodajalci prej opravijo hitri test.Metka Rupnik

Foto: Z ene prejšnjih krvodajalskih akcij (arhiv OZ RK Idrija)

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C