GORIŠKI DIJAKI IZZVANI V PODJETNIŠTVU

Sreda, 19. januar 2022

Danes se izteka zadnji dan tridnevnega Startup izziva, ki ga je Primorski tehnološki park organiziral v sodelovanju s Šolskim centrom Nova Gorica in Gimnazijo Nova Gorica in je letos potekalo že osmič. S pridobljenim znanjem in rezultati pa se ekipe lahko prijavijo na državno tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI.

Na Startup izzivu se dijaki novogoriške gimnazije in Šolskega Centra Nova Gorica pomerijo in preizkusijo v razvijanju svojih podjetniških idej. Startup izziv je intenzivna delavnica, kjer se srednješolci naučijo, kako razviti inovativno idejo v poslovni model oziroma kako idejo hitro, učinkovito in ekonomično pripeljati od zamisli do izdelka ali poslovne rešitve. Za to imajo samo tri dni časa, pri čemer morajo v bitki s časom strokovno komisijo prepričati, da ima ravno njihova ideja poslovni potencial. Kako razvoj in predstavitev ideje poteka, nam na kratko pojasni Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka:

Tanja Kožuh

Startup izziv je izjemno intenziven podjetniški izziv, ki v pičlih treh dneh lahko da rezultate, za katere lahko podjetja porabijo več tednov, hkrati pa dijake opremi s podjetniškim znanjem, poslovnimi veščinami in jih seznani z uporabo različnih metod in orodij za zagon lastnega produkta. O pomembnosti pridobivanja takšnih izkušenj izven klasičnih šolskih klopi pa Andrej Šušmelj, ravnatelj Gimnazije Nova Gorica, ki je na Startup izzivu tudi sodeloval v eni od preteklih edicij:

Andrej Šušmelj

V preteklih sedmih edicijah Startup izziva je doslej sodelovalo 296 dijakov s 70 različnimi idejami, na tokratno delavnico pa se je prijavilo 22 dijakov, ki so razdeljeni v pet ekip. Tako kot pretekla leta se tudi letošnji udeleženci sprašujejo kaj s covidom, tako se je letos razvila ideja, da bi iz plastičnih odpadkov testov za samotestiranje izdelali produkte. Mlade zanima tudi ugodno počutje in dobro spanje, zato iščejo rešitve na področju ležišč, iščejo pa tudi rešitve za trgovine, veliko je digitalizacije in veliko razmišljajo o naravi in okolju.

Maja, Eva in Ema, dijakinje Gimnazije Nova Gorica, so svojo idejo o trzalici iz odpadkov testov za samotestiranje, ki naslavlja zelo pereč ekološki problem današnjega časa, predstavile tako:

Maja, Eva in Ema o trzalici

Nejc in Manuel, dijaka drugega letnika programa Tehnik računalništva iz Šolskega centra Nova Gorica, pa sta predstavila zamisel o prav posebni napravi, ki hitro pohladi čaj:

Manuel in Nejc o napravi za hladitev čaja

O splošnih vtisih Startup izziva pa so poleg Maje, Eve, Eme, Nejca in Manuela pa so povedale še Taja, Naja, Nika in Mojca iz Gimnazije Nova Gorica, ki so razvile pametno nakupovalno košarico, sledeče:

Taja, Nika, Naja, Mojca, Maja, Eva, Ema, Nejc in Manuel o vtisih


Tončka Mavrič

Foto: Rok PericKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C