UČNI ČEBELNJAK BREZPLAČNO TUDI V NAŠE ŠOLE

Sreda, 19. januar 2022

Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju s Prvo osebno zavarovalnico v okviru projekta #PRVAčebela v decembru objavila javni razpis za postavitev učnih čebelnjakov za osnovne in srednje šole, na katerih pod okriljem lokalnih čebelarskih društev delujejo čebelarski krožki.

Javni razpis je objavljen na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije na www.czs.si, prijave pa sprejemajo do nedelje, 24. januarja. Na razpis se lahko prijavijo čebelarska društva iz celotne Slovenije, pri katerih delujejo čebelarski krožki na osnovnih ali srednjih šolah.

O razpisu se je s Tončko Mavrič pogovarjal predsednik Čebelarske Zveze Slovenije, Boštjan Noč:

Boštjan Noč o razpisu

Eden izmed temeljnih namenov akcije je seznanjanje najmlajših s tradicijo čebelarjenja, saj čebelarstvo ni zgolj pomembna kmetijska panoga, temveč ima tudi velik okoljevarstveni in družabni pomen. O pomenu čebelarstva na slovenskem, o razširjenosti čebelarskih krožkov v Sloveniji ter o pomenu teh krožkov za otroke pa Boštjan Noč:

Boštjan Noč o pomenu čebelarstva in čebelarskih krožkov

Tako kot v preteklosti bo tudi letošnji razpis štiri šole opremil z učnim čebelnjakom, čebeljimi panji in tremi čebeljimi družinami. Letošnji javni razpis ter sodelovanje med Čebelarsko zvezo Slovenije in Prvo zavarovalnico pa ni prvo, projekt #PRVAčebela namreč obeležuje že tretjo edicijo. #PRVAčebela je do sedaj postavila že osem učnih čebelnjakov na osmih različnih osnovnih šolah, vendar pa je naša regija nekoliko manj zastopana, zato posebno vabilo k udeležitvi na razpisu velja prav šolam in čebelarskim krožkom Severne Primorske:

Boštjan Noč o postavljenih čebelnjakih

K izboru zmagovalcev pa lahko prispevate tudi vi. V začetku februarja bodo na spletni strani Prve osebne zavarovalnice namreč objavili imena prijavljenih čebelarskih društev, ki bodo ustrezali razpisanim kriterijem, do konca februarja pa bo na spletni strani moč glasovati za lastnega favorita. Društva, ki bodo po glasovanju in strokovni oceni prejela skupno največ glasov, bodo najkasneje do 20. maja 2022 – svetovnega dneva čebel – na osnovnih šolah že dobila nove učne čebelnjake. 


Tončka Mavrič

Foto: Prva osebna zavarovalnica

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C