IDRIJSKI GRAD MED GRADOVI KRALJA MATJAŽA

Nedelja, 23. januar 2022

Tudi organizatorji letos že 30. prireditve Gradovi kralja Matjaža, ki  v tem času poteka v Črni na Koroškem, so zaradi epidemioloških razmer osrednji dogodek, na katerem se tekmovalci pomerijo v postavljanju snežnih gradov, preselili na splet in ga s tem razširili. Ustvarjalce iz vse Slovenije so povabili k ustvarjanju snežnih in gradov iz drugih materialov, ki jih zatem fotografirajo in fotografijo  pošljejo organizatorjem prireditve. Na povabilo so se odzvale tudi v Društvu klekljaric idrijske čipke. Njihova članica Ana Balantič je za ta namen izdelala dve klekljani sliki z upodobljenim idrijskim gradom, ki mu je na drugi sliki dodala tudi Melhiorco ter njeno tihotapsko malho.

Snežne gradove organizatorji zbirajo še do 29. januarja, 24. februarja, ko goduje Matija, torej tudi kralj Matjaž, bodo razglasili najlepše gradove in avtorjem podelili nagrade.


Začetki prireditve Gradovi kralja Matjaža segajo v leto 1993, ko je prva tovrstna prireditev potekala v Podpeci, leta 2019 pa so jo, da bi obiskovalcem olajšali dostop do dogajanja, prestavili v Črno, streljaj iz središča kraja. Občina Črna na Koroškem si prizadeva, da bi bila prireditev, ki je posvečena liku kralja Matjaža, vpisana v register kulturne dediščine ter da bi se z najmanj dvema tujima mestoma povezali v vzpostavitvi evropske poti kralja Matjaža.

 

 Metka Rupnik 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C