PISANKA S SOVODNJA - KRAJ POHODNIŠTVA IN BOGATE GLEDALIŠKE TRADICIJE

Ponedeljek, 24. januar 2022

Današnjo nedeljsko pisanko pošiljamo iz Sovodnja, kraja, ki se nahaja na začetku Poljanske doline. Razen Sovodnja v krajevno skupnost, prav tako imenovano Sovodenj, spadajo še del naselja Hobovše pri Stari Oselici, Javorjev Dol, Laniše, Nova Oselica, Podjelovo Brdo in del Stare Oselice. Sovodenj, osrednje naselje krajevne skupnosti je strnjeno in locirano v dolini, ostala naselja pa ležijo na samotnih višje ležečih pobočjih. V dva kilometra oddaljeni Novi Oselici je podružnica gorenjevaške cerkve svetega Janeza Nepomuka, medtem ko se drugo javno življenje pretežno odvija v Sovodnju. Podrobnejše ga predstavlja predsednik krajevne skupnosti, Stanko Bajt.

Izjava: Stanko Bajt o kraju

KUD Sovodenj, ki letos beleži 75-letnico svojega delovanja, je eno najbolj živahnih društev v kraju in širše. Združuje namreč člane različnih generacij iz Poljanske doline, a tudi posameznike iz sosednjega Cerknega, Idrije in Žirov. Pod njegovim okriljem delujeta gledališka in filmska skupina ter sekcija na podružnični osnovni šoli na Sovodnju. Kljub oviram, ki jih tudi pred ljubiteljske gledališčnike postavljajo razmere, povezane s koronavirusom, se bo Neč bat teater KUD Sovodenj tudi letos občinstvu predstavil z dvema novima predstavama.

Kako živahen je utrip v društvu tudi dandanes, se je Metka Rupnik pogovarjala z Jelkom Podobnikom, ki pogosto prevzame režisersko vlogo v gledališki skupini.

Izjava: Jelko Podobnik KUD Sovodenj


KUD Sovodenj, kot smo že povedali, s svojo igralsko sekcijo Neč Bat Teater na oder domače kulturne dvorane na Sovodnju postavlja dve letošnji sveži avtorski komediji. Prva nosi naslov Kmetija Terapija. Predstava je avtorska in so jo od začetnih idej do končne vsebine postopoma razvijali in nadgrajevali tudi nastopajoči igralci.

O tem, kako nastajajo zabavna dela, pa je povedal tudi režiser predstave Kmetija Terapija Niko Bevko.

Izjava: Niko Bevk KUD SovodenjDružabno življenje je zaradi epidemije trenutno sicer res nekoliko obstalo, v normalnih časih pa se vaščani in okoliški prebivalci poveselijo na številnih tradicionalnih prireditvah in športnih dogodkih.

Izjava: Stanko Bajt o prireditvah

Prav Ermanovec med bližnjimi vrhovi velja za najbolj priljubljeno pohodniško točko. Do 1026 metrov visokega vrha vodi več pohodniških poti. Najkrajša pelje s Sovodnja. Je sorazmerno kratka, poteka večinoma po senci, ima en strm vzpon, na koncu pa se odpre pogled na čudovito planoto, kjer na 968 metrih nadmorske višine, na razglednem slemenu severozahodno od vrha Ermanovec stoji planinska koča. Od koče se razprostre razgled proti vzhodu in jugu. Le malo stran je na vzhodu Ermanovec, za Ermanovcem sta Mrzli vrh in Sivka, v daljavi pa Javorniki. Na jugovzhodni strani je ozka dolina Hobovščice, na jugu sta na obzorju Nanos in Trnovski gozd, pred njima pa Cerkljansko hribovje z Bevkovim vrhom v ospredju.

Kočo so na Ermanovcu gradili deset let in jo odprli 7. septembra leta 1986. Poimenovali so jo Dom Triglavske XXXI. udarne divizije, v spomin na enote, ki so se bojevale na tem območju. Poleti je odprta tudi med tednom, pozimi pa le med vikendi. Pripravljajo vrsto zanimivih jedi, značilnih za planinske koče, več kot vredno pa je poskusiti ocvirkovo potico. Številne aktivnosti v koči izvajajo tudi člani domačega Planinskega društva Sovodenj. Predstavila ga bo članica upravnega odbora planinskega društva, Milka Burnik.

Izjava: Milka Burnik o planinskem društvu in koči na Ermanovcu
Kot so še povedali domačini, je tukaj nekdaj močno cvetelo kovaštvo, a je na žalost izumrlo. Manjšajo se tudi kmetije. Zemljo obdeluje nekaj manjših kmetov, na dveh večjih kmetijah pa se ukvarjajo s predelavo mesa in mleka. V kraju je tudi nekaj podjetji, predvsem gradbenih, ostali so delo poiskali drugod.

Izjava: Stanko Bajt o delovnih mestih

Da se za podmladek ni bati je povedal predsednik krajevne skupnosti. Vas se namreč lahko pohvali z izjemno visokim prirastom. To dokazuje tudi število učencev in vrtčevskih otrok v domači Podružnični šoli Sovodenj, ki sicer pripada matični Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas. Učence, delo in dejavnosti nam je predstavila vodja podružnice, Milka Burnik, ki učiteljsko delo na tej šoli opravlja že več kot trideset let. Prisluhnite ji.

Izjava: Milka Burnik o POŠ Sovodenj 1
Letošnje šolsko leto na podružnični osnovni šoli na Sovodnju, je še posebej pomembno, saj proslavljajo 200 letnico rojstva umetnika Franca Ksaverja Zajca.

Izjava: Milka Burnik o POŠ Sovodenj 2


Tako, pa smo prispeli do konca današnje Pisanke, katero smo spisali v družbi prijetnih domačinov Sovodnja. Če še ne veste, kje bi preživeli preostanek nedelje, se lahko odpravite na Ermanovec, prihodnjo soboto in nedeljo ali pa 5. in 6. februarja pa ne zamudite gledališke predstave Kmetija Terapija kulturno umetniškega društva Sovodenj.
Ksenija Mlinar in Metka Rupnik

Foto: M. Burnik in E. Trček
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C