VIPAVSKA DOLINA DOBILA ZELENEGA VODNIKA

Sreda, 26. januar 2022

Občina Ajdovščina je pred kratkim s ciljem ohranjanja naravnega okolja in razvoja trajnostno naravnanega turizma zasnovala in pripravila sklop zelenih napotkov, ki ga je poimenovala Zeleni vodnik. Priporočila o trajnostnem obnašanju so že objavljena na spletnem turističnem portalu www.vipavskadolina.si, njihova posebnost pa je figurica Zelenega vodnika. Z zelenim vodnikom želijo obiskovalce in prebivalce Vipavske doline opozarjati o trajnostnih navadah.

V Občini Ajdovščina prepoznavajo pomen trajnostnega turizma in odgovornosti do okolja. Znotraj tega nastala zamisel o pripravi Zelenega vodnika, simpatične in prisrčne figure, ki deli dobre napotke. Janja Lazar, strokovna sodelavka za razvoj turizma na Občini Ajdovščina:

Janja Lazar o Zelenem vodniku

Zeleni vodnik je nastal iz želje po tem, da bi trajnostno obnašanje približali obiskovalcem na prijazen in razumljiv način, zato ga ponazarja igriv zeleni možic, ki ima posebno frizuro, ki spominja na socvetje hladnikije, edinstvene endemične rastline, ki raste le na majhnem območju Trnovskega gozda. Figura Zelenega vodnika tako predstavlja lokalno vrednoto in posebnost, ki jo je potrebno ščititi in s tem simbolizira vse, kar je v Vipavski dolini potrebno ohranjati. Kako in zakaj je Zeleni vodnik nastal, pa nam pojasni Janja Lazar.

Janja Lazar o vzrokih za nastanek Zelenega vodnika

Zeleni vodnik tako na prijazen način opozarja na neko dobro obnašanje; ne žuga s prstom, obiskovalcev ne okara in ne prepoveduje, temveč predstavi pomembnost lokalnih pridelkov in hrane, poudari pitnost vode in nepotrebnosti po kupovanju plastenk, priporoča raziskovanje doline s kolesom ali peš namesto uporabe drugih vozil, na odlaganje odpadkov na primerna mesta in podobno.

O pomenu Zelenega vodnika za turizem pa pove Erika Lojk, iz Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina:

Erika Lojk o pomenu Zelenega vodnika za turizem


Tončka Mavrič

Foto: vipavskadolina.si


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C