VSE KAŽE, DA SE BOSTA OBČINA VIPAVA IN UNIVERZA NOVA GORICA DOGOVORILI

Četrtek, 27. januar 2022
Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je včeraj nadaljevala glavna obravnava v tožbi Občine Vipava proti Univerzi v Novi Gorici. Do postopka je prišlo zaradi spora glede najema dvorca Lanthieri v Vipavi za 85 let. Vipavska občina je želela z univerzo skleniti novo pogodbo, a se strani nista mogli dogovoriti. Gre za nekaj let star spor, ki ga je sprožil tedaj novoizvoljeni vipavski župan Goran Kodelja, ki je menil, da pogodba z Univerzo v Novi Gorici nima zakonske osnove, zato je želel skleniti novo. Ker pa do dogovora med občino in univerzo, ki ima Lanthierijev dvorec za najemnino 2000 evrov na leto v zakupu vse od njegove prenove leta 2015, ni prišlo, se je občina obrnila na sodišče. Od novogoriške univerze zahteva prenehanje najemnega razmerja, izpraznitev prostorov ter izstavitev zemljiškoknjižnega dovolila.


Sodnica Nataša Vižintin Komel je na včerajšnjem glavnem naroku stranki vnovič pozvala k pogovoru in iskanju rešitve, ki bo sprejemljiva za obe strani. Rektor univerze Danilo Zavrtanik:


Posnetek ZavrtanikVipavski župan Goran Kodelja je bil po zaključku naroka medtem prepričan, da so danes naredili velik korak naprej pri iskanju rešitve.


Posnetek Kodelja


Zakupni pogodbi med vipavsko občino in novogoriško univerzo je računsko sodišče v revizijskem poročilu o poslovanju Občine Vipava v letu 2018 namenilo precej pozornosti, delno je bila tudi vzrok za podano negativno mnenje o poslovanju občine. Vsekakor pa bi miren razplet spora veliko doprinesel tudi k pomiritvi razgretega okolja med vipavskimi svetniki.Ivan Seljak/STA

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C