POSLOVIL SE JE FRANC PAGON

Nedelja, 08. maj 2022

V četrtek se je poslovil najstarejši krajan Cerknega Franc Pagon. Rojen je bil v Zakojci, na Martinov dan, leta 1919, in tako dočakal več kot 102 leti.

V svojem dinamičnem življenju je preživel številne, pogosto tudi neprijazne, dogodke, a sta ga njegova rovtarska trma in poštenost ter neverjetna življenjska sila ohranjale pri dobri kondiciji in predvsem bistrem umu. Kot mladenič je bil udeležen na frontah 2. svetovne vojne, od Italije, Francije, do Grčije.

Po vojni je deloval v javni upravi, ki se je v tistem obdobju nenehno spreminjala. Bil je tajnik povojne Občine Cerkno, kasneje krajevnega urada. Kot marljiv delavec je dokazoval, da je tudi ta služba pomembna, še posebej, če delaš za ljudi.


Upokojil se je leta 1977 in tako kar 44 let preživel v pokoju. To obdobje pa vsekakor ni bilo obdobje počitka. Franca smo poznali kot marljivega, neumornega delavca v domačem okolju, na vrtu in pri hiši. Vključil se je v stanovsko družbo, postal in ostal vse do današnjih dni ribič, se s sovrstniki pogosto razgovoril ob kartah in drugih razvedrilnih dejavnostih.


Tudi, ko je prestopil 102 leti življenja, se je sprehodil po Cerknem in v trgovinah poiskal kakšen tehnični pripomoček, ki ga je potreboval pri vsakdanjih opravilih. To ga je ohranilo pri trdnem zdravju in bistrem umu vse do zadnjih dni.


Pogreb bo v torek, 10. maja ob 14. uri v Cerknem, v imenu znancev, prijateljev in krajanov pa bo spregovoril Samo Bevk.
Ivan Seljak  

Na sliki: Franc Pagon ob 100 letnici

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C