CERKEV SV. DUHA V JAVORCI IMA SVOJO POBARVANKO

Torek, 10. maj 2022

Ob dnevu Evrope je bila včeraj v galeriji Kinogledališča Tolmin predstavljena pobarvanka o Spominski cerkvi Sv. Duha v Javorci, za katero črno-bele predloge je pripravilo Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin. Idejo likovnikov je podprla Občina Tolmin, ki je knjižico izdala, za strokovno besedilo, ki ga poleg slik beremo v kar štirih jezikih- slovenščini, italijanščini, nemščini in angleščini so poskrbeli v Tolminskem muzeju, pripravila ga je direktorica muzeja, Damjana Fortunat Černilogar. Kako in kdaj je prišlo do ideje za pobarvanko pove mentorica Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin, Jana Dolenc.


Izjava: Jana Dolenc


V knjižici lahko barvamo tako geometrijske vzorce,  kot tudi slikovne podobe, po katerih prepoznamo cerkev, medtem ko naslovnico krasi zunanja podoba tega spomenika. V društvu so namreč želeli pokriti čim več detajlov, ki jih najdemo v cerkvi, poleg tega so pobarvanko želeli stilsko približati secesiji, v duhu katere je bil ta spomenik narejen. Pobarvanka predstavlja lep spominek za turiste, pa tudi lep način, kako mladim predstaviti spominsko obeležje in njegovo sporočilnost. Nadaljuje Damjana Fortunat Černilogar.


Izjava: Damjana Fortunat Černilogar


Kljub temu pa pobarvanka ni namenjena izključno otrokom in mladim, temveč vsem starostnim skupinam.
Na včerajšnjem dogodku, ki ga je s pesmijo pospremil Goriški oktet Vrtnica, je bila odprta tudi tematska slikarska razstava o spominski cerkvi Sv. Duha v Javorci, ki s svojo bogato simboliko kar kliče po interpretaciji vrednot, kot so mir, sodelovanje in sožitje med narodi. Slike so prispevali člani  Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin, ki so med pripravljanjem razstave ugotavljali, da so jo nevede aktualizirali, prav v času vojne v Ukrajini se namreč še toliko bolj zavedamo, kako so vse te vrednote pomembne.   


Na Sliki: Zunanja podoba pobarvanke


Na sliki: Priprava za pobarvanko

Vanja Hvala


Izjava: Jana Dolenc
Izjava: Damjana Fortunat Černilogar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
23.05.2022
16°C / 30°C
torek
24.05.2022
15°C / 28°C
sreda
25.05.2022
14°C / 28°C