CAMFFIRE, LADRFAR, REZKAR, ROBOT IN MLINČEK ZA OREHE NAGRAJENI

Ponedeljek, 16. maj 2022

Dijaki programa strojni tehnik na Gimnaziji Jurija Vege Idrija te dni s strokovnih natečajev in tekmovanj prinašajo domov nagrade za svoje inovativne izdelke, ki dokazujejo njihovo željo po nadgrajevanju šolskega znanja pri strokovnih predmetih z različnimi izzivi v stroki.


Pred dnevi so se dijaki programa strojni tehnik Na Gimnaziji Jurija Vege Idrija z zaključne razglasitve natečaja Audex vrnili z odličnimi uvrstitvami. V kategoriji Creo Napredni je Matija Močnik iz 3. letnika s projektom Rezkar dosegel 1. mesto.Njegov sošolec Tine Jereb je bil s projektom Robot tretji.Patrik Rejc Zidarič iz 1. letnika pa je s svojim izdelkom Mlinček za orehe zmagal v kategoriji U-50. 

Vsi trije dijaki so delali pod mentorstvom Danijele Brložnik.

Tim Gorenc, dijak četertega letnika strojništva na GJV Idrija, ki se je dogodka udeležil kot poseben gost, je udeležence navdušil s predstavitvijo čisto pravega gokarta v živo in v obogateni resničnosti, svojega dosedanjega dela v okoljih Creo in Mathcad ter načrtov za prihodnost.


Dijaki programa strojništvo na GJV Idrija pa so bili uspešni tudi na nacionalnem tekmovanju v podjetništvu v organizaciji Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih, na katerem je bila osrednja tema krožno gospodarstvo.


Dijaški podjetji CampFire in Ladrfar sta se pod mentorstvom Tanje Pirih na tekmovanju za Podjetje leta po regionalnih izborih uvrstili med 26 podjetij, ki so se udeležila nacionalnega tekmovanj na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani.

Matic Mohorič in Luka Dolenc, dijaka 4. letnika programa strojni tehnik, sta iz dveh odpadnih avtomobilskih platišč izdelala priročen, prenosen in trpežen žar s pokrovom in unikatnim izgledom. 


Po opravljenih intervjujih s komisijo je njuno podjetje CampFire, osvojilo štiri druga mesta, in sicer v kategorijah: podjetje leta, najbolj inovativen izdelek, najbolj izviren slovenski izdelek in najboljša podjetniška ideja po izboru mentorjev.


Avdulah Atlagić, Aleks Derlink, Andraž Klemen, Anže Nagode in Žan Podobnik, tudi dijaki 4. letnika strojništva, pa so v okviru svojega dijaškega podjetja Ladrfar, reševali problem prevelikih in težkih samokolnic, ki pri shranjevanju zavzamejo veliko prostora. Za rešitev problema so izdelali zložljivo samokolnico z nosilci za prevoz vrtnega orodja, ki jim je na državnem tekmovanju prinesla tri tretja mesta v kategorijah EIT RAW MATERIALS – krožno gospodarstvo, najboljša podjetniška ideja po izboru mentorjev in najboljša podjetniška ideja po izboru JA alumnov. 


Dijaki so v okiviru tekmovanja med šolskim letom spoznavali tudi področje podjetništva, saj so izkusili vse faze vodenja podjetja, od ustanovitve podjetja s prodajo delnic in razdelitve nalog do same izdelave in trženja. Oblikovali so tudi logotip podjetja in spletno stran. Ob tem pa spoznali tudi, kako je za dosego skupnih ciljev pomembno sodelovanje v skupini. 


Metka Rupnik

Foto: GJV Idrija in arhivi nagrajenih dijakov 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C