PREDHODNE ARHEOLOŠKE RAZISKAVE V OKVIRU PRIPRAVE DPN ZA VOLČANSKO OBVOZNICO

Torek, 17. maj 2022

Z Direktorata za prostor, graditev in stanovanja pri Ministrstvu za okolje in prostor, ki je pripravljalec Državnega prostorskega načrta za obvoznico Volče, so obvestili, da v okviru priprave državnega prostorskega načrtovanja za volčansko obvoznico v tem tednu na predmetnem območju začenjajo s predhodnimi arheološkimi raziskavami. Podatki o arheoloških ostalinah, ki jih bo pridobil Center za preventivno arheologijo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, bodo vključeni v pripravljeno okoljsko poročilo.

Predhodne arheološke raziskave obsegajo geofizikalne raziskave, kar pomeni površinski pregled odprtih površin s sprehodom prek zemljišča in pobiranjem vseh najdb na površini ter površinski pregled zaprtih površin s kopanjem testnih jam v velikosti 40 × 40 × 40 cm na zemljiščih, ki v naravi predstavljajo travniške površine ali gozd. Testne jame so po pregledu nemudoma zasute in v primeru travnatih površin prekrite s travno rušo. Pri geofizikalnih raziskavah bodo s sprehodom prek zemljišča opravljene meritve na površini z instrumenti. Če bi bile potrebne natančnejše arheološke raziskave, bodo te opravljene šele na podlagi sprejete uredbe o državnem prostorskem načrtu oziroma na podlagi predhodnega soglasja lastnikov zemljišč.

Spomnimo, študija variant za volčansko obvoznico je bila skupaj z okoljskim poročilom javno razgrnjena lani jeseni in 4. oktobra predstavljena na javni obravnavi. Sprejet državni prostorski načrt bo podlaga za izvedbo načrtovane ureditev.
Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C