MUZEJI S ŠTEVILNIMI DOGODKI OB JUTRIŠNJEM MEDNARODNEM DNEVU MUZEJEV

Torek, 17. maj 2022

Jutri je mednarodni dan muzejev, ko muzejske ustanove obiskovalcem brezplačno odprejo vrata svojih razstav, predstavijo novosti in pripravijo druge muzejske aktivnosti. Zanimive dogodke jutri pripravljajo tudi muzeji na severnem Primorskem.


Idrija


Mestni muzej Idrija bo jutri z različnimi dogodki obeležil ne le mednarodni dan muzejev, ampak tudi 10-letnico vpisa dediščine živega srebra na Unesco seznam svetovne dediščine. Za brezplačen ogled bo posameznikom odprl vrata muzejskih objektov na vseh svojih lokacijah. Od 11. do 17. ure vabi na brezplačen obisk idrijske kamšti ter  na ogled urbane razstave o tem izjemnem spomeniku kulturne dediščine. Na popoldanski muzejski delavnici, ki se bo pričela ob 16. uri, bodo otroci iz recikliranega materiala izdelovali pogonaska kolesa in miniaturno vodno črpalko. Z akcijo se pridružujejo dejavnostim Zveze prijateljev mladine Idrija ob tednu družine. Na jutrišnjem dnevu odprtih vrat pri idrijski kamšti pa bo Mestni muzej Idrija prvič javno predstavil aplikacijo za pametne telefone Skrivnostna kamšt, ki s pomočjo 3D modela in animacij uporabniku približa delovanje kamšti in tiste njene elemente, ki so bili očem, vedno skriti, danes pa niso več ohranjeni.


Tolmin


Tokratno obeleževanje mednarodnega dneva muzejev bo v Tolminskem muzeju seglo tudi na drugo stran državne meje, saj 19. maja v Špetru odpirajo razstavo Seniki med Kobaridom in Tolminom. Aktivno sodelujejo tudi v skupni akciji slovenskih muzejev, v kateri letos pod geslom "Moč muzejev" pripravljajo dvotedensko razstavo plakatov na prostem, ki bo na ogled v Ljubljani. Ker letos obeležujemo Plečnikovo leto, so se v Tolminskem muzeju odločili, da za razstavo pripravijo plakat s predstavitvijo manj znane Plečnikove mojstrovine, slikovite cerkve Marijinega obiskanja na Ponikvah na Šentviški planoti.


Kobarid


Jutri bo vstop v Kobariški muzej prost za vse obiskovalce, za plačljive vodene oglede pa se je treba naročiti vsaj en dan vnaprej. Kobariški muzej obiskovalce pričakuje s stalno razstavo, obnovljenimi maketami ter dvema občasnima razstavama.


Nova Gorica (tudi Vipava in Ajdovščina)


Aktivnostim mednarodnega dneva muzejev se pridružujejo tudi v Goriškem muzeju, kjer si je moč brezplačno ogledati vse njihove zbirke, torej na gradu Kromberk in zbirke Kolodvor, Pristava ter vila Bartolomei. Jutrio organizirajo tudi štiri dogodke. Od 15.00 do 20.00 bo v vinarskem muzeju Vipava na voljo brezplačno strokovno vodstvo kustosa etnologa Boruta Koloinija. Ob 17.00 bo na gradu Kromberk kustos etnolog Rok Bavčar, soavtor razstave, obiskovalce popeljal po razstavi GO S50-60, ki govori o Novi Gorici in njenih prebivalcih v 50. in 60. letih. Uro kasneje bo v muzejski zbirki Ajdovščina z Luko Galetom potekal voden ogled po stalni razstavi fosilov iz zbirke Stanislava Bačarja. Ob pol sedmih pa bo v vili Bartolomei po stalni razstavi NePozabljeni predmeti obiskovalce popeljal kustos pedagog David Kožuh.


Primož Božič in Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
27.06.2022
17°C / 32°C
torek
28.06.2022
16°C / 35°C
sreda
29.06.2022
18°C / 36°C