O OBČINI VIPAVA Z ŽUPANOM GORANOM KODELJO

Sreda, 15. junij 2022

V središču tega tedna v daljšem pogovoru gostimo vipavskega župana, g. Gorana Kodeljo, ki smo ga pred mikrofon povabili ob priložnosti občinskega praznika, ki ga v spomin na dogodke med osamosvojitveno vojno obeležujejo 26. junija.

Občina Vipava obsega območje zgornjega dela Vipavske doline in je v svojem najbolj zgornjem delu stisnjena pod pobočje Nanosa. Številne vasice, posejane na obeh straneh doline in po gričih, poraslih z vinogradi, dajejo pokrajini slikovito podobo. S površino 107 kvadratnih kilometrov je rahlo večja od povprečne slovenske občine, z dobrimi 5800 prebivalci pa v tem oziru sodi med manjše samoupravne skupnosti.

Z večjo sosedo, občino Ajdovščina, h kateri je do leta 1994 upravno tudi spadala, jo povezuje geografska umeščenost v Vipavsko dolino, bogata zgodovina in tudi siceršnja bližina, ločuje pa morda najbolj tradicija vinarstva, ki je z imenom naselja Vipava povezano že stoletja.

Tu je že v prvi polovici 19. stoletja deloval prvi slovenski strokovni delavec na področju vinarstva, duhovnik Matija Vertovec, tik pred koncem stoletja, 1894, pa so tukajšnji vinarji ustanovili Vipavsko vinarsko zadrugo, eno prvih takšnih institucij na slovenskem ozemlju.

Pogovor z županom se kljub temu ni vrtel okoli, lahko bi rekli, vipavskega paradnega konja, ampak je skušal pretresti najaktualnejše informacije, predvsem na področju odprtih občinskih projektov, ki bodo v prihodnosti služili tako tamkajšnjim prebivalcem kot tudi obiskovalcem. Z Goranom Kodeljo se je pogovarjal Primož Božič.      

POGOVOR: Goran Kodelja


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
31.05.2023
14°C / 28°C
četrtek
01.06.2023
14°C / 27°C
petek
02.06.2023
15°C / 30°C